RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Виїзд з України знятих із військового обліку та тимчасово непридатних до служби: які потрібні документи

Чоловіки, виключені з військового обліку чи тимчасово непридатні до військової служби, мають право виїхати за кордон за наявності деяких документів.

Про це розповіли в Liga.

Дозволено виїзд чоловікам, виключеним з військового обліку, якщо ті належним чином оформили інвалідність, і їх виключили військового обліку за рішенням військово-лікарської комісії.

Читайте також: Виклик у військкомат: які документи потрібні та яких лікарів треба пройти

Необхідні документи для виїзду за кордон чоловікам, виключеним із військового обліку:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного);
  • результати висновку військово-лікарської комісії та є запис про виключення з військового обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Варто зауважити, що отримані у військкоматах документи з позначкою "знятий з військового обліку" не підтверджують інвалідність чи непридатність до військової служби за станом здоров’я, тому не гарантують можливість виїхати за кордон.

Це питання регулюється абзацом 16 частини 1 статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Якщо ж чоловіка визнали тимчасово непридатним до військової служби за рішенням військово-лікарської комісії через стан здоров'я (до шести місяців), то його теж можуть випустити за кордон у разі наявності необхідних документів:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення військовозобов’язаного), у якому є результати висновку військово-лікарської комісії;
  • висновок військово-лікарської комісії про визнання тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців.

Наголосимо, що після 6 місяців треба знову пройти військово-лікарську комісію.

Законодавча база таких випадків ґрунтується на абзаці 3 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію".

Раніше "Апостроф" повідомляв, які документи потрібні для виїзду за кордон військовозобов'язаного для супроводу людини з інвалідністю.