RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Виїзд військовозобов'язаного за кордон для супроводу інваліда: які документи потрібні

Юристи пояснили, як виїхати чоловікові призивного віку за кордон під виглядом особи, яка супроводжує інваліда, під час воєнного стану.

Про це йдеться на порталі B2Bconsult.

Читайте також: Незважаючи на мобілізацію: з України можуть почати випускати ще одну категорію чоловіків

З таким питанням звернулася жінка, яка проживає у цивільному шлюбі, вона має батька, який є інвалідом 2 групи. її турбує, чи може захопити з собою потенційного чоловіка для виїзду за кордон і які документи необхідні для цього.

Юристи пояснили, що у законодавстві дійсно існує право перетину кордону особи, яка супроводжує інваліда. У випадку з цивільним шлюбом - потрібно одружитися. Після чого чоловік на законних підставах зможе виїхати за межі України, як громадянин, який супроводжує особу з інвалідністю.

Це передбачено постановою Кабінету міністрів №57 від 27.01.1995 року.

Однак цього недостатньо - серед умов перетину кордону, окрім факту родинних зв'язків, потрібне ще й спільне проживання на момент перетину супроводжуючої особи спільно з інвалідом. Тобто треба зареєструватися за місцем проживання батька-інваліда.

"Ваш майбутній чоловік після укладення з вами шлюбу зможе перетнути кордон в якості супроводжуючої особи для вашого батька-інваліда 2 групи.Тому якщо ваш майбутній чоловік повинен буде зареєструвати своє місце проживання разом з батьком або батько зареєструвати своє за адресою проживання чоловіка. Рекомендую це робити (змінювати реєстрацію) після укладення шлюбу, щоб чоловік мав право на звільнення від призову за мобілізацією"
, - зазначив юрконсльтант.

Для перетину кордону потрібні такі документи:

  • закордонні паспорти;
  • документи про інвалідність (довідка до акту МСЕК або посвідчення інваліда, або пенсійне посвідчення з зазначенням отримання пенсії як інвалід 2 групи);
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про народження (для підтвердження, що інвалід - ваш батько);
  • довідка про реєстрацію місця проживання з чоловіка з батьком за однією адресою.


Примітно, що на кордоні можуть виникнути проблеми, адже все ще залежить від субʼєктивної думки прикордонника. Оскільки універсального алгоритму дій не існує.

Ще жінка питала, чи може батько потім повернутися сам додому. Консультант пояснив, що це можливо тільки разом з чоловіком.

"Батько повернутись самостійно не може так, як згідно з вказаною постановою особа яка супроводжує інваліда повинна повернутись не пізніше особи з інвалідністю", - зазначив фахівець.

Раніше "Апостроф" публікував думки експертів, чи потрібно відкривати кордони для чоловіків призовного віку.