RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Терміни завершення загальної мобілізації в Україні підходять: продовжать чи ні

У зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами в Україні з 3 березня 2022 року запроваджено режим загальної мобілізації. 15 серпня Верховна Рада проголосувала за продовження мобілізації на 90 днів – до 21 листопада, проте з високою ймовірністю її буде знову продовжено.

"Апостроф" розповідає, як відбувається мобілізація в Україні спочатку повномасштабної війни і чи слід очікувати її продовження.

З 3 березня, коли ВР затвердила указ президента Володимира Зеленського про загальну мобілізацію, розпочався призов першої черги резервістів. Наразі майже 100% військових з неї вже мобілізовано. З 15 березня розпочалася друга черга мобілізації. 15 серпня Верховна Рада проголосувала за її продовження на 90 днів – до 21 листопада.

У той же час, 1 жовтня Володимир Зеленський скасував осінній призов до Збройних сил. Також відкладено демобілізацію військовослужбовців, які зараз перебувають на службі. Згідно з указом президента, звільнення в запас можливе "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації".

Читайте також: Військовозобов'язаним приготуватися: в Україні можуть провести домобілізацію

На думку військового оглядача, головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича, у зв'язку з тим, що військові дії перебувають у активній фазі, висока ймовірність продовження загальної мобілізації. Це рішення прийматиметься Верховним головнокомандувачем шляхом відповідного звернення до Верховної Ради, як це вже неодноразово відбувалося до цього.

Він зазначив, що після спроби анексії територій у Запорізькій, Херсонській, Луганській та Донецькій областях Україна офіційно відмовилася вести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

"А це означає, що поки що немає передумов для політичного врегулювання на прийнятних для України умовах. Що ж до бойових дій, то поки вони перебувають в активній фазі. Велика ймовірність, що мобілізацію буде продовжено на наступний період часу, бо війна заходить у зиму і перспективи її завершення в місяць, що залишився, надзвичайно туманні", - резюмував Денис Попович.

Раніше "Апостроф" розповідав, куди направляють мобілізованих українців без військового досвіду.