RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Мобілізація студентів в Україні: що правда, а що – фейк

У соціальних мережах поширюється фейк про те, що нібито обмеження виїзду студентів-чоловіків за кордон запровадили через дефіцит кадрів для мобілізації на військову службу. Однак справжня причина - масова фальсифікація документів про вищу освіту.

Команда VoxCheck спростувала фейки про виїзд студентів з України.

Інформація, яка поширюється в інтернеті, про те, що виїзд студентів-чоловіків за кордон обмежили в результаті нестачі кадрів для мобілізації, абсолютно не відповідає дійсності.

Читайте також: Рада скасувала призов на строкову службу під час війни: що змінилося

Обмеження виїзду з України студентів-чоловіків (аспірантів, докторантів) для продовження навчання запровадила Державна прикордонна служба через численні фальсифікації довідок про освіту.

За словами речника Держприкордонслужби Андрія Демченка, лише за липень-серпень прикордонники виявили близько 600 сфальсифікованих документів про навчання в іноземних ЗВО від студентів-чоловіків.

"Жодного підтвердження тому, що виїзд обмежили для того, щоб зберегти більшу кількість кадрів для мобілізації, немає", - наголосили у VoxCheck.

Крім того, за законом чоловіки-студенти, аспіранти, докторанти віком від 18 до 60 років не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що почав діяти оновлений порядок виїзду військовозобов'язаних громадян за кордон.