RU  UA  EN

Субота, 1 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

31 травня

Всі новини

Окупанти готують новий удар і зазнають серйозних втрат: зведення Генштабу ЗСУ

Станом на ранок 23 жовтня, на 242-у добу повномасштабного російського вторгнення в Україну, за минулу добу ЗСУ відбили атаки окупантів у районах восьми населених пунктів, авіація завдала 17 ударів по районах зосередження озброєння, військової техніки та позиціях ЗРК противника. На півдні України ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 200 вогневих завдань.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Росія завдала нових ударів по енергооб'єктах України: всі подробиці

Минулої доби російська армія вдалася до масованого обстрілу критичної інфраструктури та житла цивільного населення України, у порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни. Більша частина крилатих ракет та ударних безпілотників українське ППО збило.

Загалом, за минулу добу, окупанти завдали 32 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснили понад 80 обстрілів із РСЗВ. Ударів зазнали об’єкти енергетичної та критичної інфраструктури Волинської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької, Одеської та Миколаївської областей.

Водночас на інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії - Гудове і Ходине Чернігівської області та Середина Буда, Вовківка і Юнаківка Сумської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії- Колодязне, Котлярівка, Кислівка Харківської області, Стельмахівка Луганської області та Зарічне і Терни на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії - Андріївка, Бахмутське, Бахмут, Веселе, Зеленопілля, Кліщіївка, Майорськ, Курдюмівка, Озарянівка, Опитне, Соледар та Яковлівка Донецької області;
  • на Авдіївському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії - Авдіївка, Времівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новобахмутівка, Нескучне на Донеччині та Дорожнянка і Оріхів Запорізької області.
  • На Південнобузькому напрямку - постраждала військова та цивільна інфраструктура понад 20 населених пунктів поблизу лінії зіткнення, серед яких Безіменне, Білогірка, Давидів Брід, Новогригорівка, Новоукраїнка, Партизанське, Правдине та Червона Долина.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

У свою чергу, за минулу добу, ЗСУ відбили атаки російських військ в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Іванград, Мар’їнка, Соледар, Озарянівка, Одрадівка Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Також Генштаб ЗСУ підтвердив, що українські воїни знищили особовий склад та техніку противника за попередні дні у:
  • Новій Каховці Херсонської області - внаслідок ураження місця дислокації рашистів, знищено шість одиниць озброєння та військової техніки та до 150 російських військових поранено;
  • Запорізькій області - знищено п'ять одиниць озброєння та військової техніки та близько 100 окупантів поранено. Інформація щодо загиблих - уточнюється.
Водночас протягом минулої доби українська авіація завдала 17 ударів. Зокрема, підтверджено ураження 15 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох позицій ЗРК противника. Підрозділи ППО збили гелікоптер "Ка-52" та три безпілотники типу “Орлан”.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Також ракетні війська і артилерії ЗСУ уразили три пункти управління, шість районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та п’ять інших важливих об’єктів російської армії, у тому числі одну радіолокаційну станцію.

Крім того, за даними ОК "Південь", наші Сили оборони утримують займані рубежі на півдні країни, а на звільнених від окупації територіях проводять стабілізаційні заходи. Окупанти там намагаються утримувати оборону в умовах обмеженої логістики, деморалізації духу, евакуації держстанов та "керівного складу".

"Водночас продовжується контрбатарейне протистояння вздовж лінії зіткнення. Ворог наносить вогневе ураження по наших позиціях, застосовує армійську авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію й міномети, в тому числі і по прилеглих громадах. Тилові райони продовжує атакувати ракетними ударами з неба, дронами-камікадзе, реактивними системами залпового вогню та важкою артилерією", - йдеться у повідомленні.

Після масованих атак по об’єктах критичної інфраструктури багатьох областей України, загарбники вкотре обстріляли Нікопольський район, а РСЗВ вдарив по Червоногригорівській громаді, через що поранено троє мирних жителів та частково зруйновано декілька приватних будинків та господарчих споруд.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Проте, у відповідь на три ворожих авіаудари гелікоптерами, українські зенітники збили другий за минулу добу "Алігатор" та завдали п’ять ударів штурмовою та армійською авіацією по районах зосередження озброєння та техніки, живої сили та систем протиповітряної оборони російської армії. Ще понад 200 вогневих завдань виконали за минулу добу ракетно-артилерійські підрозділи.

"Орієнтовні втрати противника за добу дорівнюють: 47 рашистів, 2 танки, реактивна система залпового вогню "Град", протитанковий ракетний комплекс, 16 одиниць авто-бронетанкової техніки та 4 склади з боєприпасами у Первомайському та Бериславському районах. Пошкоджено самохідну крупнокаліберну гаубицю "Мста-С" та ще 3 одиниці авто-бронетехніки", - зазначили в ОК "Південь".

Також уточнено, що під час шторму у Чорному морі перебуває шість кораблів Чорноморського флоту РФ вздовж узбережжя Криму. На чергуванні два великих десантних кораблі та два ракетоносії із 16-ма ракетами "Калібр", що тримають напоготові.

Нагадаємо, росіяни так бояться наступу ЗСУ, що звели двокілометрову так звану "лінію Вагнера" біля міста Гірське Луганської області.