RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Звідки брати гроші на житло в умовах війни: поради переселенцям

В умовах повномасштабної війни вимушені переселенці можуть отримувати щомісячну фінансову допомогу від держави.

Про це йдеться у статті "Апострофа".

Для ВПО передбачено кілька фінансових програм. Під час воєнного стану держава готова щомісяця здійснювати виплати дорослим, дітям та особам з інвалідністю з числа вимушених переселенців.

Читайте також: Дають гроші і не тільки: в Україні з'явився новий вид соцдопомоги

Перша категорія може отримувати щомісяця по 2 тисячі гривень, а решта дві - по три тисячі.

"Для отримання допомоги потрібно офіційно стати на облік як переселенець у місцевому ЦНАПі, соцзабезі, сільраді чи міськраді. Але найважче доведеться переселенцям, які були зареєстровані як ВПО до 24 лютого, але раніше не отримували щомісячної адресної допомоги (становила 442 гривні). Для цієї категорії людей державою не передбачено виплати, якщо тільки переселенці не перемістилися повторно: наприклад, у 2014 році з Донецька до Маріуполя, а у 2022 році з Маріуполя до Києва”, - йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Разом з цим для вимушених переселенців передбачені інші "джерела" доходу. Так, ВПО можуть оформити заявку на отримання фінансової допомоги від міжнародних організацій у розмірі 2200 гривень. Щоб розраховувати на вказану виплату, громадянам необхідно скористатися порталом "єДопомога".

Реєстрація на отримання кеш-грантів для ВПО для задоволення базових потреб також була відкрита благодійним фондом "Каристас-Київ". Такий вид грошової допомоги передбачений для переселенців з інвалідністю, самотніх людей похилого віку, багатодітних сімей, одиноких батьків, вагітних жінок та тяжкохворих.

Також читайте повну версію матеріалу "Апострофа": Одна квартира на 11 осіб: як переселенцям пережити зиму