RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Чи потрібно при виїзді з України оформлювати страховку: пояснення юристів

Через повномасштабну війну з російськими окупантами багато жителів України змушені шукати притулку за кордоном. Під час військового стану поліс для подорожуючих за кордон (туристичне страхування) при виїзді в іноземні країни не вимагається і не перевіряється, проте якщо термін перебування за межами України перевищує 24 години, оформити його все ж таки варто.

Роз'яснення з цього приводу надали юристи на Facebook-сторінці "Юридичний порадник для ВПО".

"Так, до моменту оформлення тимчасового захисту, набуття статусу біженця, виду на тимчасове або постійне проживання подорожуюча особа вважається туристом та відповідно до Закону України "Про туризм" повинна мати туристичне страхування та страхування від нещасного випадку. За відсутності такого поліса оплату медичних послуг у країні перебування доведеться покривати самостійно, сплачуючи при цьому чимало коштів", – пояснили юристи.

Вони додали, що якщо ви виїжджаєте з України на авто, потрібно оформити "Зелену карту" - страховий сертифікат, що підтверджує наявність договору міжнародного страхування на авто.

Читайте також: Автострахування для українських біженців у Польщі: що змінилося з 7 квітня

З 1 вересня оформити "Зелену карту" можна онлайн. Процедура оформлення аналогічна діючому під час укладання внутрішнього електронного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Юристи наголосили, що перед виїздом необхідно роздрукувати PDF-файл з електронним страховим сертифікатом. Норми, що діють, вимагають пред'явлення саме паперової версії.

Як писав "Апостроф", раніше експерти розповіли, як оформити ОСАЦВ і пояснили, коли можуть не заплатити по страховці під час війни.