RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Це безжальний хижак": в Україні розпочалися випробування найновішого дрону "Акула"

Поки російські окупанти закуповують іранські безпілотники, українці розробляють власні зразки дешевих і непомітних літальних апаратів, серед яких "Акула".

Про це повідомляє ТСН.

"Шарк" почали створювати вже після початку повномасштабного вторгнення, будували з урахуванням бойового досвіду дронів на фронті. "Акула - це красивий і дуже серйозний хижак. Це безжальний хижак, який знаходить свою здобич за багато кілометрів. Може бачити, відчувати її", - пояснює випробувач Михайло.

Майбутній жах російських окупантів "веде розвідку, спостереження та передає координати, щоб можна було скоригувати удари по знайденим цілям", - додає Михайло.

Читайте також: Потрібно використовувати досвід Другої світової: військовий оглядач про те, як збивати дрони-камікадзе

Головна перевага нового дрону – стійкість проти систем радіоелектронної боротьби. Його попередники літали над головами ворога у Гостомелі, Бучі та Ірпені та передавали координати нашій артилерії. "Це не "Орлани" російські, які падають від одного погляду наших хлопців із ЗСУ ", - сміються розробники.

Завдяки електричному двигуну, 10-кілограмовий безпілотник майже безшумний і розчиняється у повітрі, піднявшись на кілометрову висоту. Дрон вміє фіксувати та супроводжувати знайдену мету на землі або в повітрі, постійно передаючи координати об'єкта.

Вартість дрону розробники не називають, але вона в рази дешевша за світові аналоги.

Нині "Акула" проходить останні налаштування та тестування і вже до кінця року має вирушити до українських підрозділів на передову.

Нагадаємо, що для Збройних сил України закуплять 11 потужних комплексів безпілотників PUMA-LE загальною вартістю понад 540 мільйонів гривень.