RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Як розпізнати іранський "шахід" і що потрібно робити при "зустрічі" з ним: інструкція

Дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, якими росіяни в понеділок 17 жовтня, завдали удару по об'єктах критичної інфраструктури Києва та житлових будинках, мають досить гучний двигун, який можна розпізнати за характерним звуком.

Про це повідомляє Ukraine NOW.

Мотор іранського БПЛА, який росіяни маркують як "Герань-2", нагадує роботу двигуна мопеда або бензопили, тому дізнатися про його наближення можна навіть уночі, в умовах поганої видимості. "Шахеди" літають на невеликій висоті, їх складно виявити силам протиповітряної оборони, але легко помітити вдень із землі.

Як діяти?

У разі наближення дронів-камікадзе потрібно негайно сховатися в укритті. В екстрених випадках можна скористатися паркінгами, цоколями або підвалами. Якщо людина знаходиться у приміщенні й не може оперативно перейти в укриття, потрібно скористатися правилом двох стін.

Читайте також: Розбір завалів триває: фото з місця удару "шахіда" по житловому будинку у Києві

Слід триматися якнайдалі від військових об'єктів, місць скупчення людей та об'єктів критичної інфраструктури, а також не залишатися у транспорті та на відкритих ділянках.

Не потрібно наближатися і до будівель з декоративними елементами або скляним оздобленням.

Для укриття також не підходять арки, підвали панельних будинків, під'їзди, сходові майданчики та автозаправки.

Якщо людина помітила переміщення дрона-камікадзе, потрібно зателефонувати за номером 102. У той же час, не потрібно наближатися, торкатися або фотографувати місця влучення або збиті дрони-камікадзе.

Нагадаємо, що при ударі по Києву загинула молода пара, яка чекала на дитину.