RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ПВК "Вагнер" може стати "новою армією" Росії: дані західних аналітиків

У Росії зростає вплив приватної військової компанії "Вагнер", яка належить бізнесмену та "кухарю Путіна" Євгену Пригожину. За рахунок війни РФ проти України вона може стати "новою армією".

Таких висновків дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що вже зараз ЧВК продовжуватиме нарощувати свої можливості ведення бойових дій у повітрі та розгортати складніше обладнання нарівні зі звичайними збройними силами.

Раніше російський військовий блогер повідомив, що група "Вагнера" набирає солдатів для формування та/або поповнення розрахунків зенітно-ракетних комплексів "Панцир-С1", ЗРК С-300, вертольотів та штурмовиків, фахівців радіоелектронної боротьби. Інформація про наявність у них власних літаків немає, але вона може почати їх використовувати.

Російські джерела та видання ВВС підтвердили існування як мінімум одного авіаційного загону "Вагнера", який керував літаками Су-25, які діяли на сході України у травні 2022-го. Також є інформація, що раніше елементи ПВК використовували французький легкий транспортний гелікоптер в операціях у Центральноафриканській Республіці.

"Придбання "Вагнером" бойових літаків вказує на те, що група є прикладом контрактної армії, чого міноборони РФ прагнуло усі ці роки", - цитує ISW слова російського блогера.

Аналітики відзначили, що це формулювання примітне: воно підкреслює ступінь, в якому ПВК "Вагнер", схоже, стає паралельною "новою армією" поряд з міністерством оборони Росії.

Читайте також: На війну в Україну масово відправляють "зеків" зі СНІДом та гепатитом С: фото

Також Євген Пригожин підтвердив дані української розвідки про те, що "вагнерівці" вербують у свої ряди ув'язнених із ВІЛ та гепатитом С. Він заявив, що в Росії немає юридичних обмежень щодо пацієнтів із такими захворюваннями.

"Я не бачу нічого аморального в тому, що солдати-носії гепатиту С та ВІЛ вбивають інших солдатів, не знаючи, чи були вони за життя переносниками якихось вірусів", - сказав він.

Як розповідав "Апостроф", раніше в мережі показали відео удару по найманцям російської приватної військової компанії "Вагнера". Один з них почав хреститися після атаки українських військових.