RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Переведення годинників на зимовий час: як допоможе заощадити електроенергію

В останню неділю жовтня, тобто 30 числа, в нашій країні переведуть стрілки годинника на 1 годину назад й українці вірять, що це дозволить економити електроенергію, тим більше у світлі останніх масових відключень.

Про це пише РБК-Україна.

Як зазначив аналітик енергетичних ринків Максим Білявський, у середньому за рахунок переведення стрілок годинника вдається заощадити не більше 2% електроенергії, що є рівнем статистичної похибки.

Читайте також: У Києві продовжуються екстрені відключення світла: де дізнатися інформацію

"Таким чином, суттєво заощадити не вдасться, тому що головним споживачем електроенергії є не вуличні ліхтарі, а побутові прилади та енергоємні підприємства", - наголосив Білявський.

При цьому в Україні потрібна економія вдесятеро більша. Досягти економії для освітлення набагато простіше - для цього промисловим підприємствам у цехах достатньо замінити прожектори та лампи розжарювання на світлодіодні. За оцінками аналітика, тоді лише підприємства у Запоріжжі щодня зможуть заощаджувати близько 5 МВт потужності.

Однак найбільший потенціал економії електричної енергії полягає в оптимізації парку компресорного обладнання, яке використовується для подачі повітря на технологічні операції у різні цехи. "Оціночний економічний ефект – зменшення річного споживання електричної енергії за цією категорією до 30% ", – підрахував Максим Білявський.

Заощаджувати також слід за рахунок модернізації промисловості, зміни графіка робочого часу та запровадження третьої зміни. Крім того, доречно переглянути графік роботи та рухомий склад муніципального громадського транспорту.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, що має бути в кожному будинку при аварійних відключеннях світла.