RU  UA

Вони намагаються вижити: експерт розповів, як у Росії вербують зеків та що з ними відбувається в Україні

У ПВК "Вагнер" масово наймають ув'язнених росіян, обіцяючи їм гроші й амністію, однак потім їх відправляють у найгарячіші точки фронту, звідки ті вже не повертаються. Зважаючи на ситуацію в країні-терористці РФ, популярність таких приватних "армій" серед російського олігархату тільки зростає.

Про це в етері Апостроф TV розповів голова Українського центру безпеки і співробітництва Сергій Кузан.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин обіцяє ув'язненим росіянам, що вони отримують грошові компенсації, амністію й нові документи в обмін на рік участі в повномашстабній війні, але за умови, якщо ті виживуть.

Читайте також: ПВК "Вагнер" може стати "новою армією" Росії: дані західних аналітиків

"Усі, хто наймається в ПВК, потрапляють у бандитські умови. І те, як вони воюють, говорить про те, що вони намагаються вижити й опинитися серед тих, хто все ж таки щось отримає", - пояснив Кузан.

Режим "виживання" активізується, оскільки в них відбирають документи й відправляють на найнебезпечніші завдання, наприклад, виявлення вогневих точок, у результаті чого російські ув'язнені масово помирають, а винагороди і компенсації за них присвоює Пригожин.

"Пригожин почав робити політичні заяви, а говорить про те, що влада в Росії розповзається, і це дає можливість таким персонажам, як Пригожин і Кадиров, грати власну гру, створювати власні армії для того, щоб зберегти свій статус і статки після Путіна. Олігархат в російських регіонах уже створює територіальні батальйони. Вони розуміють, що поліція і Росгвардія їх не захистять. Вони самі займаються безчинствами, а не захистом правопорядку. Тому олігархи й місцеві еліти створюють власні сили", - додав співрозмовник Апостроф TV.

Крім того, зараз колись надійні методи кремлівської пропаганди щодо створення образу агресивних українців, які загрожують РФ, не показують бажаних результатів: росіяни не виявляють бажання помирати в повномасштабній війни, рейтинги влади падають.

Читайте матеріал "Апострофа": Добрі передвісники: Україні та Заходу слід уже зараз готуватися до розпаду Росії