RU  UA

Готуються до оборони: чому Херсон такий важливий для росіян

У разі, якщо Росія втратить Херсон - єдиний плацдарм на правому березі, то зможе дуже надовго забути про наступальні операції на правобережну Україну.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів військовий аналітик, полковник запасу, колишній співробітник Міністерства оборони України, учасник миротворчих операцій Сергій Грабський.

Читайте також: Окупанти Херсонщини анонсували "примусову евакуацію" населення: кого торкнеться

За його словами, зараз Збройні сили України продовжують знищувати російських окупантів методом безконтактної боротьби, тобто наносячи удари вогневими засобами на безпечній для нас відстані, але противник не може нанести удар у відповідь.

"Таким чином знищуємо його потенціал. На скільки його вистачить? Перебити стовідсотково шляхи забезпечення дуже важко. Противник використовує підлі прийомі і ми не можемо цьому запобігти. На паромній переправі між цивільними ставлять свої авто. Ясно, що ми не можемо стріляти по цивільних. Цинічно прикриваючись мирним населенням, вони мають змогу забезпечити підвіз резервів, боєприпасів, пального тощо", - зазначив він.

Експерт розповів, що у них є складність зі зброєю. Однак, в оборонній операції на підготовлених позиціях, щоб утримати ситуацію під контролем, противнику не потрібна така кількість боєприпасів, що потрібна для наступальної операції. Тому хоч у противника і пошкоджена комунікація, але боєприпаси, які вони заготували заздалегідь, коли готувались до прориву на Миколаїв, поки що може втримувати позиції. Напруження боїв буде наростати.

"Якщо противник втратить Херсон - єдиний плацдарм на правому березі, то може дуже надовго забути про наступальні операції на правобережну Україну. Тому це для них стратегічно важливо. Пропагандисти ведуть віртуозну обережну гру, налаштовують суспільство, що за Херсон буде боротьба, але можливо будуть і важкі рішення. Але укріплюють і лівий берег. Готуються до оборони", - наголосив військовий аналітик.

Раніше ми писали, що на думку експерта, зникнення російського прапора з будівлі обласної держадміністрації у Херсоні може бути психологічним маневром, тоді як насправді окупанти РФ готують оборону.