RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

У нагоді стане навіть картопля: як "добути" світло і тепло при аварійних відключеннях

У понеділок, 7 листопада, в Україні продовжаться планові відключення електроенергії, тому можна спробувати на практиці кілька лайфхаків, які допоможуть освітити будинок та зігрітися без значних витрат.

Про це пише ресурс "Рубрика"

Найпростіший і найдавніший освітлювальний прилад - масляна лампа - працює на основі згоряння палива і принцип дії схожий на гасову лампу: в ємність заливається олія, туди опускається гніт, вільний кінець якого зверху підпалюється.

Для імпровізованої лампади потрібна невелика ємність із металевою кришкою, де посередині потрібно зробити отвір під гніт. Його, до речі, можна зробити із вати. Крім того, в кришці навколо гніту потрібно зробити ще кілька отворів, щоб масло не накопичувалося.

Гніт повинен виглядати з кришки на 1 см, інакше він сильно коптитиме. Тепер потрібно стежити за тим, щоб вчасно міняти масло та підтягувати гніт під час згоряння.

Читайте також: На випадок відключення електрики: як запросто освітити кімнату підручними засобами

Якщо в господарстві раптом виник дефіцит тари для лампадки, її можна зробити навіть з картоплини. В овочі потрібно зрізати верх і низ, проробити в ньому отвір, в який просмикнути вже заздалегідь приготовлений ґніт. Налити в піалу олію, опустити туди картоплю-свічку та підпалити гніт. Коптити буде сильно, але світло буде.

Щоб збільшити площу освітлення, "лампадку" можна поставити біля дзеркала.

Крім того, навіть найменшу свічку можна змусити горіти кілька годин. Для цього достатньо поставити свічку в чарку і налити олії до рівня гноту. При цьому 5-сантиметровий шматок свічки горітиме від 6 до 10 годин, залежно від товщини свічки.

До того ж, потрібно прикріпити свічку до дна чарки, інакше вона "спливе".

Якщо ж у продажу свічок немає, її можна зробити зі звичайного мила, навіть "господарського". Для "свічкового заводику" знадобиться саме мило, оцет і товста бавовняна нитка.

Мило потрібно подрібнити за допомогою терки або ножа, і помістити стружку в каструлю з водою, щоб вона була повністю прихована. На вогні потрібно варити суміш, доки мило повністю не розчиниться. Потім потрібно влити туди столовий оцет. Під дією кислоти в розчині утворюється стеарин, з якого і вже можна виготовити справжнісіньку свічку.

Нагадаємо, раніше ми писали, як можна висвітлити кімнату і приготувати чай без газу та електрики.