RU  UA

Все робиться постфактум: офіцер ВМС США оцінив постачання NASAMS для української армії

Допомога Сполучених Штатів у вигляді постачання пересувних зенітних ракетних комплексів NASAMS для закриття українського неба від російських ракет - недостатня.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах.

Читайте також: Розробники розширили можливості системи ППО NASAMS: у чому суть покращення

Таку оцінку він дав поставкам США, наголосивши, що допомога, яка надається, дуже запізніла.

"Це лише половина батареї, навіть не ціла батарея. У моєму розумінні допомога йде дуже довго, дуже повільно і дуже мало. Тільки щоб Україна трималася на плаву. Президент Зеленський та міністр оборони ще на самому початку говорили: "закрийте небо"! А прийшло це тільки зараз, через дев'ять місяців, і то лише після того, як були бомбардування міст, столиці та загинули люди. Це все робиться постфактум, коли у вас вже холодно, темно, в дитячих лікарнях немає світла, замість того, щоб робити превентивно", - зазначив він.

До всього - є закон про ленд-ліз у США, підписаний президентом у травні цього року. Він має втілюватися, адже сам американський народ сказав своє слово, що вони, як американські платники податків, хочуть, щоб Україні дали всю необхідну зброю для захисту неба, щоб зупинити вбивство нації.

"Увесь час звучить залякування, що прийдуть республіканці, прийде Трамп, та Україну здадуть. На сьогодні прийшла крайня права влада в Італії та допомога Україні збільшилася. Тобто, прийшли республіканці до влади в Італії", - зауважив Гаррі Табах.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Росія може отримати іранські ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar SRBM для ударів по Україні упродовж місяця, тому владі вже зараз необхідно домовлятися з міжнародними партнерами про передачу комплексів для протидії.