RU  UA

Росія отримає від Ірану балістичні ракети: що потрібно Україні для їх знищення

Росія може отримати іранські ракети малої дальності Fateh-110 та Zolfaghar SRBM для ударів по Україні упродовж місяця. Владі вже зараз необхідно домовлятися з міжнародними партнерами про передачу комплексів для протидії.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів український військовик, генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук Ігор Романенко.

Читайте також: Фабрика дронів: чим Іран ще може "здивувати" Україну

Він зазначив, що дані типи ракет є проблемними для українських зенітно-ракетних комплексів. Навіть для тих комплексів, які приходять із-за кордону, наприклад IRIS-T та NASAMS.

Хоч це й сучасні комплекси, проте вони близького радіусу дії, і розроблялися з метою знищення аеродинамічних цілей, таких як літаки, крилаті ракети, вертольоти, БПЛА. Для ліквідації ж балістичних ракет, гіперзвукових, потрібні протиракетні можливості.

"Тобто ракета випущена з ППО повинна мати приблизно таку ж швидкість, як і ракета ворога. І вони повинні виявляти цілі такого роду на досить великій дальності. Для цього потрібні, наприклад, ЗРК Patriot PAC-3 останньої модифікації, але це мільярд доларів. Є ізраїльський комплекс далекої дії, франко-італійський SAMP-T, який заявляється, що може працювати по балістичних ракетах", - зауважив він.

Ігор Романенко наголосив, що потрібне ухвалення політичного рішення про передачу комплексів. Часу обмаль, адже постачання іранських балістичних ракет в Росію можливе протягом місяця.

Раніше ми писали, що Росія може застосувати іранські балістичні ракети для ударів по Україні вже в листопаді.