RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Призиваються всі громадяни України: що таке четверта хвиля мобілізації і чи є в ній потреба

В Україні продовжать термін дії воєнного стану й загальної мобілізації населення, тому всі військовозобов'язані громадяни цікавляться, що таке четверта хвиля мобілізації і кого під час неї призовуть.

Про це розповів адвокат Іван Ліберман для Фактів.

Четверта хвиля мобілізації проводиться для доукомплектування війська, тобто коли не вистачатиме окремих фахівців.

Читайте також: Повістки заброньованим співробітникам: чи потрібно їхати у військкомат і чи можуть забрати на війну

"Коли з’ясовується, що військо має недокомплект, оголошується четверта хвиля мобілізації. Проте це не означає, що будуть набирати просто людей з вулиці. Наприклад, артилеристам потрібні навідники, тому призиватимуть тих, хто добре розуміється у географії чи топографії", - пояснив адвокат.

До Збройних Сил України мобілізують не за кількісною характеристикою, а за якісною, тому військкомати призивають лише тих, у кому є потреба на фронті.

"Під час четвертої хвилі будуть звертати увагу на тих громадян, які спеціалізуються на професії, яка дотична до тієї, яку потрібно укомплектувати. Наприклад, якщо танкістів у нас достатньо, а не достатньо навідників, то закон про мобілізацію та оголошення доукомплектування (тобто четвертої хвилі) дає право відбирати лише тих, у кому є потреба, а не просто набрати кількість", – наголосив Ліберман.

Крім того, зараз в Україні немає проблем з кількістю охочих вступити на військову службу для захисту країни від повномасштабного російського вторгнення.

"В Україні є багато тих, хто готовий йти воювати за контрактом, але коефіцієнт корисної дії від них може бути невеликий. У кількісному аспекті – добре, що такі є, а от щодо їхніх професійних здібностей, то треба буде витратити багато часу для підготовки тих, чиї підрозділи потрібно укомплектувати. А от якщо оголошується четверта хвиля мобілізації, то держава відбирає саме тих і саме стільки, хто за своїм родом діяльності та колишнім досвідом має навички саме в тих спеціалізаціях, в яких є недоукомплектування", - зазначив Іван Ліберман.

Також він навів приклад: якщо в танкових підрозділах не вистачатиме військових, то буде призов комбайнерів, трактористів і механіків - людей, які вміють керувати великим транспортом. Їх значно простіше навчати їздити на танку, аніж представників інших професій.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що означає цільова мобілізація в Україні.