RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Повістки заброньованим співробітникам: чи потрібно їхати у військкомат і чи можуть забрати на війну

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні в листопаді продовжили військовий стан і загальну мобілізацію – порядок денний можуть отримати навіть заброньовані співробітники.

Що робити, якщо це сталося, розповідає адвокат Марина Бекало, повідомляє b2bconsult.

Так, згідно із законом України, підприємство має право забронювати співробітника під час військового стану, таким чином звільнивши його від мобілізації. Проте ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не скасовує сам факт вручення повістки та передбачає обов'язок громадян з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) за повісткою чи мобілізаційним розпорядженням.

Читайте також: В Україні змінили правила мобілізації громадян: що потрібно знати

Адвокат акцентувала увагу на нюансі щодо вручення повісток у людних місцях – за її словами, це не заборонено законом.

"Військове керівництво на всіх брифінгах чи офіційних заходах стверджує, що вручення повісток на вулиці (у парках, торгових центрах тощо) не заборонено законом. Так, не заборонено, але чітко і не передбачено такого порядку вручення. Крім того, є дуже важливий нюанс. Справа в тому, що військкомати вручають повістки за формою, затвердженою порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних. Відповідно до п. 33 Порядку повістка має бути вручена за місцем проживання військовозобов'язаних під їх особистий підпис у картках первинного обліку або за місцем роботи",- зазначила вона.

Тому юрист радить при врученні повістки на вулиці посилатися на пункти 33, 47, попросивши надіслати документ за місцем проживання чи роботи.

Так, при отриманні повістки заброньованому співробітнику, необхідно з'явитися до ТЦКСП, не забувши взяти з собою наказ про бронювання – мобілізувати заброньованого працівника не зможуть.

Раніше ми писали, кого з українців мобілізація не торкнеться.