RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як після деокупації безпечно повернутися додому: поради від рятувальників

У зв'язку з успішним звільненням Херсона та десятків населених пунктів області від російських окупантів 11 листопада, рятувальники вирішили розповісти українцям, як безпечно повернутися у деокуповане місто чи селище до власної оселі.

Про це повідомляє ДСНС України у Telegram.

Читайте також у нашій хроніці: Нові удари по окупантах на Херсонщині та контрнаступ під Сватовим: онлайн війни 13 листопада

Рятувальники наполегливо радять українцям перед поверненням до дому дочекатися дозволу від органів місцевої влади та перевірки місцевості піротехнічними підрозділами.

Але якщо вже вирішили повертатися у звільнений населений пункт, то для цього необхідно самостійно звернутися до місцевих органів влади для отримання даних про обстеження власного будинку та території навколо на наявність вибухонебезпечних предметів.

Якщо відповідної інформації немає, то потрібно подати заявку на обстеження приміщення спеціалістами ДСНС. Для цього можна скористатися номером 101 чи мобільним додатком "Розмінування України". Завантажити додаток можна на телефон із системами Android або Apple.

Після авторизації у застосунку варто повідомити саперів про ймовірну загрозу у власному будинку та в режимі онлайн слідкувати за обробленням заявки.

Раніше ми писали, що після деокупації Херсона в мережі опублікували фотопідтвердження цинічного мародерства "другої армії світу" - рашисти обкрадали квартири херсонців, забираючи всі цінні речі та залишаючи за собою безлад.