RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

З України перестали випускати ще одну категорію чоловіків

Під час воєнного стану чоловіки з інвалідністю мають право виїхати з країни, однак зараз Уряд України виключив довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) із переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону.

Про це повідомили на урядовому порталі.

Із переліку необхідних документів для перетину кордону виключили довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о).

Читайте також: Коли студенти матимуть змогу виїжджати з України на навчання: прикордонники дали пояснення

У цій довідці вказана інформація про групу та причину інвалідності, термін встановлення інвалідності, виведення про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов'язковими для підприємств, установ та організацій. Водночас у ній немає даних, що дозволяють ідентифікувати особу, яка її використовує для перетину кордону, тому існують ризики підробки.

Тому, щоб запобігти фальсифікації довідок, зменшити корупційні ризики й зловживання службовим становищем працівників МСЕК та лікарів медичних установ при встановленні групи інвалідності, а також для припинення схем в організацію виїзду військовозобов'язаних чоловіків Уряд виключив цю довідку з переліку.

"Мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання "підзаробити" на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де більше можливостей для махінації, і належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни, одним із дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим та дітям", – пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Тепер чоловіки з інвалідністю можуть виїхати з України за такими документами:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • чи пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • чи довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні викрили схему виїзду за кордон військовозобов'язаних чоловіків на підставі підроблених документів.