RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Окупантам не щастить із погодою: оновлені карти боїв в Україні

На 272 день повномасштабного російського вторгнення ворог змушений зупинити бойові дії в Луганській області через дощову погоду, коли українські захисники продовжують здійснювати контранступальні операції.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України

За даними Міноборони Росії, 20 листопада жодних наземних операцій з боку російських військ у Куп'янському напрямку на північний захід від Сватового не проводилося через те, що рашисти не змогли впоратися з погодними умовами.

Читайте також: Британія відправила для ЗСУ ракети з підвищеною дальністю поразки: фото

Водночас, згідно з інформацією Генштабу України, українські захисники відбили атаки ворога на Лиманському та Кремінно-Лисичанському напрямках та знищили російську техніку в районі Сиротино (приблизно за 25 км на південний схід від Кремінної).

Російські війська продовжують обороняти свої позиції вздовж наступальних рубежів та зміцнювати тили на Луганщині за рахунок деморалізованих військ після відходу в Херсонській області, а також погано навчених мобілізованих резервістів. Крім того, Міноборони Великобританії повідомило, що російська лінія настання на сході України, ймовірно, є вразливим оперативним флангом для російських сил.

Експерти ISW вкотре наголошують, що ворожі війська ймовірно намагаються покращити свої оборонні та наступальні можливості на сході України, запроваджуючи мобілізовані війська з Херсона, проте прогресу досягти не вдається через низький моральний дух та брак кваліфікованого персоналу.

Протягом 20 та 21 листопада ЗСУ відбили атаки ворога на Бахмут, а також у межах 30 км на північний схід від міста в районі Спірного, Білогорівки, Бахмутського, Яківлівки, Підгородного та в межах 14 км на південний захід від Бахмута в районі Опитного, Кліщівки та Курдюмівки.

У той же час, за словами військора РФ, 21 листопада підрозділи "Вагнера" атакували Кліщовку, маючи намір перерізати дорогу на південний захід від Бахмута, і вели штурм з боку Іванграда (4 км на південь від Бахмута). Інший російський воєнкор розмістив відео, яке нібито показує, як російські війська стріляють запальними боєприпасами з українських сил у районі Берстово Донецької області. Також надходила інформація про те, що російські війська також увійшли до центру Мар'їнки.

Російські сили вели оборонні операції на заході Донецька та на сході Запоріжжя. Український Генштаб повідомив, що російські війська займають оборону на запорізькому та донецькому напрямках.

Південь України

Протягом 20 та 21 листопада російські окупаційні війська працювали над зведенням укріплень у Херсонській області на південь від Дніпра. Зокрема, за словами депутата Херсонської облради Сергія Хланя, російські війська перекидали мобілізований персонал ближче до лівого берега річки і відводили свої боєздатні частини ВДВ далі на схід.

Також український Генштаб повідомляв, що 20 та 21 листопада ворог провів позиційні оборонні заходи у цьому районі, продовжив облаштування укріплень та встановив ешелоновану систему оборони.

Крім того, противник продовжує обстрілювати райони на правому березі Дніпра, зокрема Херсон, Антонівку та Чорнобаївку. Також відомо, що ЗСУ завдали ударів по скупченням російської живої сили в районі Пологів, Кам'янки, Михайлівки та Енергодару Запорізької області, поранивши понад 100 російських солдатів та знищивши 20 одиниць військової техніки та два склади боєприпасів.

Раніше ми писали, що окупанти хочуть збудувати дорогу для перекидання техніки з Криму на Херсонщину.