RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Як перевести пластикові вікна та двері на зимовий режим: інструкція з фото та відео

Аналітики прогнозують найважчу зиму в Україні з часів Другої Світової війни, тому українцям необхідно зробити все можливе, щоб пережити її максимально в комфорті – у тому числі й утеплити квартиру, зокрема, звернувши увагу на вікна.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, металопластикові вікна необхідно перевести з "літнього" режиму на "зимовий". Це робиться не тільки для того, щоб продовжити термін експлуатації вікна, але також усунути протяги в холодну пору року. Варто зазначити, що влітку невеликі щілини у вікні на "літньому" режимі, навпаки, корисні, оскільки створюють мікропровітрювання.

Читайте також: Утеплюємося на зиму: як і чим заклеїти пластикові та дерев'яні вікна

Фахівці рекомендують проводити регулювання вікон двічі на рік. З настанням сильних холодних дощів наприкінці осені встановлюється зимовий режим. На літній режим вікна бажано переводити приблизно наприкінці квітня, коли на вулиці встановлюється температура близько 20°.

Важливо, що "зимовий" режим фурнітури забезпечує кращі енергозберігаючі показники металопластикового вікна при знижених температурах за рахунок більшої щільності примикання рами до стулки. Такий режим моментально позначається на утепленні квартири та будинку.

Щоб визначити, чи передбачається зміна режиму в конкретному вікні, необхідно відкрити стулку та оглянути її бічну частину – там мають бути ексцентрики з отвором, які дають можливість змінювати режими. Сам процес налаштування полягає у повороті ексцентриків (цапф).

Щоб перевести вікна в "зимовий" режим, потрібно:

  1. Визначити, як розташовані ексцентрики і переставити кожен із них – зазвичай їх три, але у разі великого вікна може бути більше.
  2. Протерти кожну деталь фурнітури, очистити її від пилу та мастила, щоб ексцентрики легше прокручувалися.
  3. Знайти мітки на поверхні ексцентрика, якими можна визначити режим роботи фурнітури. Якщо він овальний, зверніть увагу, як він розташований щодо горизонту.
  4. Повернути ексцентрик шестигранним ключем, викруткою або пасатижами (якщо він овальної форми). При переведенні на "зиму", мітка повинна дивитися у бік приміщення, а овальна цапфа – розміщуватись горизонтально.

Детальну інструкцію про те, як переналаштувати вікно з літнього режиму на зимовий та навпаки, дивіться у відео.

Раніше ми писали, чому з'являється конденсат на вікнах і як із ним боротися.