RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Повербанком можна зарядити ноутбук: що для цього потрібно знати та мати

У нинішніх умовах відключення електроенергії щасливі власники павербанків задаються питанням, чи можна від такого портативного акумулятора зарядити не лише смартфон, а й ноутбук. Спойлер: не завжди та далеко не всі.

ТСН пише, які Power Bank найкраще підходять для підзарядки лептопів.

Перш ніж купувати павербанк саме для ноутбука, потрібно переконатися, що ця конкретна модель батареї дозволяє це робити. На китайських ноунеймах часто можна зустріти неякісні акумулятори і заявлена ємність може зовсім не спостерігатися. Фактична ємність може становити 50-60% від зазначеної на упаковці, і повербанк з ємністю в 30 000 mAh насправді матиме лише 15-18 000 mAh.

У середньому, батарея ноутбука має об'єм в 10 000 mAh, тобто повербанк має бути не меншого об'єму, а хоча б в 1,5 рази більше за ємність батареї ноутбука.

Читайте також: Пауербанки на колесах: які моделі електрокарів можуть живити будинок при відключенні світла

При використанні пристосованих для ноутбуків повербанків проблем із зарядкою виникнути не повинно. На виході такі акумулятори дають напругу в 19 вольт, що дорівнює напрузі на виході звичайного зарядного пристрою, хоча швидкість зарядки буде значно нижчою, ніж від мережі, через низьку силу струму в повербанку.

Придатні для ноутів павербанки повинні мати:

  • Вихідна напруга від 18 до 20 вольт та номінальний струм у 2 ампери.
  • Порти підключення USB-кабелю в 1А та 2А, де літери А позначають силу струму на виході в амперах.
  • Місткість акумуляторних батарей не менше 10 000 mAh.

Для підключення повербанка до ноутбука підходить не будь-який USB-роз'єм, а тільки USB-порт 3.1, також відомий як Type C. Такий роз'єм є тільки в нових ноутбуках, тому ноути старого зразку таким чином не підживляться. Старі USB-порти 2.0 і 3.0 просто не дозволяють пропускати напругу більше 4,5 вольта, тоді як для ноутбука потрібно від 30 вольт і більше потужністю 100 ват.

У такого USB-порту може бути маркування у вигляді вилки від розетки або літери D, що означає Display port, інакше такий спосіб підключення до повербанку не працюватиме. Для ноутбуків, де немає роз'єму Type C, існує спосіб підключення через роз'єм живлення. Для цього знадобиться перехідник від повербанку до гнізда живлення ноутбука.

Такий перехідник, який трансформуватиме силу струму в 2 А на виході повербанку у відповідну ноутбуку, доведеться докупити.

Головним недоліком повербанків, здатних заряджати батарею ноутбука – це їхня вага та габарити. Їх не вдасться носити у кишені, а важити вони можуть кілограм і більше. Другим суттєвим недоліком є велика ціна таких пристроїв. Крім того, користуватися ноутбуком під час його зарядки від Power Bank не можна, а чекати доки батарея зарядиться, доведеться довго.

Нагадаємо, раніше ми писали, як вибрати пристрої для заряду гаджетів і не переплатити при цьому.