RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

ЗСУ просуваються у Сватівському напрямку: актуальні карти бойових дій на 30 листопада

На 280 день героїчного протистояння українців російським окупантам, ЗСУ активно просуваються у бік Сватового, паралельно знищуючи пункти дислокації та склади окупантів, у той час, як ворожа пропаганда переконує в успіхах росіян у Мар'їнці та під Бахмутом.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Схід

Рашисти продовжують обстрілювати українські позиції у Куп'янську, при цьому ЗСУ гідно тримають оборону та дають відсіч російським військам. Окрім цього, 29 листопада українці продовжили наступати у напрямку Сватова та Кремінної – було завдано удару по військам РФ у Сватовому, де, за словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, вони розміщувалися та тримали зброю.

Читайте також: Росіяни знову брешуть: західні аналітики оцінили реальні "успіхи" окупантів під Бахмутом

Крім того, українські війська продовжують завдавати ударів по тилових районах Росії в Луганській області вздовж критичних наземних комунікацій і завдавати ударів по району зосередження в Лутугиному, на південний захід від Луганська, вздовж траси H21. Також, було відбито атаки росіян у районі Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового), а російські джерела стверджували, що російські війська захопили Новоселівське.

Окрім цього пропагандисти заявили, що армія РФ розпочала наступ на лінії Сватово-Кремінна і припустили, що найближчими днями операції активізуватимуться в міру поліпшення погоди.

Варто зазначити, що на Донецькому напрямку, згідно опублікованих за 29 листопада світлин, російські війська просуваються до південно-східних околиць Бахмута.

Генштаб України у свою чергу стверджує, що ЗСУ відбили атаки на північний схід від Бахмута в районі Бахмутського трасою Т1302 і в районі Соледара.

Також, російські джерела стверджували, що 29 листопада російські сили встановили контроль над каналом Сіверський-Донець-Донбас (13 км на південний захід від Бахмута), який впливає на водопостачання Горлівки та Ясинуватої. Так, ширилися заяви про те, що росіяни прорвали українську оборону на трасі T0513 у бік Часового Яру, що за оцінкою ISW малоймовірно.

Російський блогер також заявив, що російські війська просунулися вперед в Опитному (4 км на південь від Бахмута) і 29 листопада розпочали наземну атаку на Кліщівку (7 км на південний захід від Бахмута). Крім цього російські джерела привласнили собі перемогу оперативного наступу навколо Бахмута, однак наразі немає жодних доказів того, що російські сили нині загрожують ключовим українським логістичним шляхам у Бахмут, і ISW продовжує оцінювати, що нині Бахмуту не загрожує російське оточення.

29 листопада російські сили активізували наступальні операції на північний схід від Бахмута в районі Сіверська та Соледара, ймовірно, намагаючись отримати вигоду з підвищення морального духу внаслідок заявлених успіхів росіян у районі Бахмута. У свою чергу, Генштаб України повідомив, що українські сили відбили атаки поблизу Серебрянки, Верхньокам'янського, Берестова, Білогорівки та Яківлівки, всі в межах 35 км на північний схід від Бахмута.

Також згідно заяв росіян, ворожі війська ведуть наступальні операції проти запеклого опору вздовж траси T1302 у районі Білогорівки та Яківлі і українські війська зазнають значних втрат. Також заявлялося, що російські війська взяли Спірне та просунулися через Верхньокам'янське у бік Сіверська, але Пригожин спростував це твердження і заявив, що бої у Спірному продовжуються.

Також мова йшла про досягнення успіху в районі Авдіївки та контроль двох третин Мар'їнки, однак російський військор визнав, що темпи просування Росії у цій галузі повільні.

Українські офіційні особи повідомили, що українські сили відбили атаки російських наземних військ у районі Первомайського, Невельського та Красногорівки.

Південь

Ворожі війська продовжують зміцнювати свої оборонні позиції на сході Херсонщини та обстрілювати правобережжя Дніпра.

Згідно інформації Генштабу армія РФ збільшила свою адміністративну присутність правоохоронних органів в окупованій Херсонській області та планує направити до цього району підрозділи Росгвардії.

Як повідомляв ISW, використання підрозділів Росгвардії для охорони тилу означає, що ці підрозділи недоступні для ведення бойових дій на фронті або для посилення існуючої оборони.

На геолокаційних супутникових знімках видно, що в період з 15 по 28 листопада російські війська збудували існуючі оборонні укріплення вздовж і перпендикулярно до траси Е58/М14 Херсон-Мелітополь у районі Федорівки, Волинського та Степового Херсонської області.

Варто зазначити, що рашисти продовжують обстрілювати райони вздовж правого берега Дніпра, включаючи міста Херсон, Чорнобаївку, Антонівку та Берислав. У той же час, українські війська продовжують завдавати ударів по скупченням російських військ та військовим об'єктам.

Генштаб України повідомив про удари по чотирьох районах зосередження російських військ, включаючи Пологи, Токмак та Басан Запорізької області (вздовж траси Т0401), внаслідок атак втрати окупантів склали 470 осіб особового складу, 50 одиниць військової техніки та невизначена кількість боєприпасів.

Українські джерела повідомили про вибухи у Скадовську, Генічеську та Новоолексіївці Херсонської області 29 листопада. Міністерство оборони Росії заявило, що російські кошти ППО перехопили дві українські ракети РСЗВ "Ураган" у районі Нової Каховки.

29 листопада російські війська продовжували обстріл на захід від Гуляйполя та Дніпропетровської області. Російські та українські джерела повідомляють, що російські війська вночі завдали удару містам Дніпро та Синельнюково (40 м на південний схід від Дніпра). Також росіяни обстріляли Нікополь та Марганець Дніпропетровської області.

Раніше ми писали, на що розраховує Путін в Україні.