RU  UA

​Обшуки в храмах УПЦ МП на Закарпатті: військовий розповів цікаві подробиці

Обшуки у монастирях та храмах УПЦ (МП) на Закарпатті показали, що там був один з найбільших осередків "русского міра". При цьому в української влади є всі законні підстави, аби припинити діяльність проросійської релігійної організації на території України.

Про це в ефірі Апостроф TVрозповів пресофіцер 112 окремої бригади ТрО Андрій Ковальов.

"Наскільки мені відомо, результати обшуків в монастирях УПЦ МП дуже успішні. Особливо, на фоні обшуків у монастирях Закарпатської єпархії. Там взагалі дивна ситуація, тому що московський патріархат на Закарпатті з'явився найпізніше з усієї території України – у 1946 році. Але через великий вплив КГБ у світлі того, що Сталін перезаснував московський патріархат у 1943 році та поставив його на служіння радянській державі, на Закарпатті московський патріархат отримав дуже велике поширення. Деякі працівники СБУ зізнавалися, що після обшуків монастирів на Закарпатті, Києво-Печерська Лавра, де вистачає різноманітних "ватників" та сепаратистів, виглядає просто як "штаб "Правого сектору". Направду, велика кількість антиукраїнських елементів використовувалося на Закарпатті, зокрема, РФ довгий час використовувала УПЦ МП для дестабілізації ситуації в регіоні", – зазначив військовий.

Ковальов також нагадав, що в України є всі законні підстави для того, щоб припинити діяльність УПЦ МП на нашій території, а також повернути собі храми, яким надано статус пам'яток архітектури, зокрема, і Лавру.

"З 2014 року були спроби частково обмежити діяльність УПЦ МП через надання йому статусу релігійної організації з центром на території країни-агресора, з вимогою змінити статут. Але досі жодного статуту МП не було змінено. Зараз у держави є всі шанси згідно чинного законодавства знімати з реєстрації ті релігійні організації МП, які відмовляються змінювати статути. Відповідно до порушення пам'ятко-охоронного законодавства, є всі шанси розривати договори на оренду пам'яток архітектури, зокрема, Києво-Печерської Лаври", – пояснив він.

Як повідомляв "Апостроф", Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні й застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" – це має попередити використання релігійних громад як осередків "руского міра".