RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чи забрали Лавру в УПЦ МП: у Мінкульті дали вичерпну відповідь

Києво-Печерську Лавру не "передали" ПЦУ, а відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в монастирі, який знаходиться навпроти території Верхньої Лаври і входить до відання заповідника.

Це пояснив очільник Міністерства культури Олександр Ткаченко.

Юридична особа "СВЯТО-УСПЕНСЬКА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА /ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР/ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ" з кодом ЄДРПОУ 14351528 зареєстрована багато років тому та функціонує за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня Лавра).

Читайте також: Скандал із Лаврою: як святиня опинилася в оренді в УПЦ МП і що з цим можна зробити

Новостворена ж юридична особа "СВЯТО-УСПЕНСЬКА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА (ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР) УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ)" з кодом ЄДРПОУ 45081205 зареєстрована за адресою вул. Лаврська, 14 (Церква Феодосія Печерського, що безпосередньо поруч із Верхньою Лаврою).

На це є належна згода Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", - зазначив Ткаченко.

Подані для реєстрації нової юридичної особи документи відповідають чинному законодавству, яке забороняє реєстрацію тотожних назв, але схожі назви дозволені.

Міністр підкреслив, що реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав.

Церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ.

Власність всієї Києво-Печерської Лаври знаходиться у володінні держави, але обтяжена угодами укладеними в різні часи та на різних умовах. Згідно з рішенням РНБО Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, - пояснив міністр.

Нагадаємо, що Служба безпеки повідомила про підозру священнику Києво-Печерської Лаври, на богослужінні якого віряни прославляли Росію.