RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Скандал із Лаврою: як святиня опинилася в оренді в УПЦ МП і що з цим можна зробити

Служба безпеки України проводить обшуки в Києво-Печерській Лаврі на тлі скандалу із прославленням країни-терористки Росії під час богослужіння.

"Апостроф" розповідає, як Лавра опинилася в оренді в УПЦ МП та як це можна вирішити.

Немає єдиного власника релігійних об'єктів, якими користується Московський патріархат в Україні. Немає також і такої юридичної структури під назвою Українська православна церква Московського патріархату, за якою було б закріплено релігійні споруди та інші цінності. Кожна парафія має різних власників, але в основному це – релігійні громади, юридично оформлені організації.

З початку Незалежності України деякі національні святині перейшли у користування Московського патріархату, тоді як їхнім власником залишилася держава. Так УПЦ МП керує всіма трьома лаврами, які є в Україні.

Головну частину Києво-Печерської лаври передали в оренду до УПЦ МП на 50 років. Вона виявилася розділена на дві частини: Нижню та Верхню лаври. У липні 2013 року Кабмін передав у безоплатне користування релігійній громаді Свято-Успенської Києво-Печерської лаври 79 будівель та споруд, серед яких лабіринти ближніх та далеких печер. Вся нижня лавра була передана в оренду на 50 років. Верхня лавра залишається під керуванням Міністерства культури України. За різними оцінками, це лише 15-20% території.

У 1992 році митрополит Філарет був священноархімандритом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Напередодні приїзду митрополита Володимира до Києва після Харківського собору УПЦ за розпорядженнями Івана Салія (тодішнього голови Київської міської держадміністрації) охоронців резиденції митрополита викинули. По суті це було захопленням Лаври з боку Московського патріархату і бунтом проти митрополита Філарета як проти священноархімандрита Лаври.

Ймовірно, не Іван Салій приймав це рішення, його ухвалювали десь вище, але він був посередником-виконавцем і дав розпорядження відправити ОМОН, який став на захист Московського патріархату, а прихильників митрополита Філарета звідти вигнали. Якби тоді влада не стала на бік Московського патріархату, цілком можливо, що Лавра залишилася за митрополитом Філаретом і зараз належала б Київському патріархату.

Як йдеться у відповіді президента Володимира Зеленського на петицію Олексія Кравчука, який пропонує припинити здавати цей об'єкт в оренду УПЦ МП, функції управління чи передачі іншим суб'єктам в управління об'єктів державної власності, у тому числі Києво-Печерської лаври виконує Кабінет міністрів України.

"Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону України "Про управління об'єктами державної власності" Кабінет Міністрів України є суб'єктом управління, що визначає об'єкти управління державної власності, щодо яких виконує функції управління, а також об'єкти управління державної власності, повноваження з управління якими передаються іншим суб'єктам управління", - сказано у відповіді.

Автор петиції запропонував Президенту розірвати договір оренди Києво-Печерської лаври з Українською православною церквою Московського патріархату та передати її на використання Православної церкви України (ВЦП). Петицію було подано 15 квітня, а 29 квітня вона вже отримала необхідні 25 тисяч голосів, після чого її розглядає президент України.

Архієрей ПЦУ Євстратій (Зоря) розповів, що ПЦУ шукає варіанти рішення, щоби Києво-Печерська лавра служила інтересам українського народу. Цей перехід можна здійснити максимально цивілізованим способом.

"Ми запропонували рішення, запропонували алгоритм найменш конфліктний та найбільш прийнятний з погляду реалізації. Як ви знаєте, Священний Синод ПЦУ створив окрему релігійну організацію – Свято-Успенську Києво-Печерську лавру Православної церкви України. Ми подаємо на реєстрацію статут цієї релігійної організації та очікуємо, що держава не відкладатиме це на тривалий час і зареєструє цей монастир Православної церкви України як юридичну особу. І тоді вже цей монастир звертатиметься до Кабміну, до Міністерства культури з проханням надати один із храмів Верхньої лаври", – пояснив він.

За словами Євстратія, як майновий комплекс Києво-Печерська лавра вся – об'єкт державної власності, проте об'єкти Нижньої лаври передано у користування монастирю московського патріархату. А Верхня лавра – музейний об'єкт, там, крім національного заповідника, знаходиться ще низка організацій.

Читайте також: У Лаврі шукають "русский мир": нові фото обшуків та заява СБУ

"Так ось один із храмів Києво-Печерської лаври ми просимо надати для постійного богослужіння монастирю Православної церкви України та знайти приміщення, де могло б розвиватися монастирське життя. Таким чином ми створюємо альтернативу для віруючих та для самих ченців", - розповів архієрей ПЦУ.

Він додав, що для ПЦУ важливо, щоб лавра була українською і щоб чернецтво мало можливість бути українським. І тому далі триватиме процес поступової спокійної українізації Києво-Печерської лаври.

Євстратій (Зоря) зазначив, що багато парафіян покинули лавру з 2014 року тому, що вона була центром "русского мира" і тепер вони матимуть можливість повернутися та підтримати український монастир. Таким чином, українізація Києво-Печерської лаври завершиться спокійно і добровільно.

Раніше "Апостроф" розповідав, що відомо про фігуранта скандалу в Києво-Печерській лаврі отця Захарія.