RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні очікуються температурні гойдалки: прогноз синоптика до Нового року

Погода в Україні в грудні прогнозується мінливою: то мороз, то відлиги. Проте снігу чекати не доводиться (його побачать лише деякі мешканці півночі й заходу країни), оскільки це такий наслідок глобального потепління.

Прогноз погоди на грудень опублікував синоптик і кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Середня температура в Україні буде на рівні -6-1 градус, тепліше буде на півдні, у Криму й на Закарпатті - від нуля до +6 градусів. Кількість опадів протягом грудня очікується в межах 30 – 66 мм, на Закарпатті, у Карпатах та на півдні Криму місцями 76 – 139 мм.

Читайте також: В Україні очікується аномальна погода: прогноз на вихідні

Нинішній грудень можна поділити на два періоди відповідно до розрахунку чисельних кліматичних моделей: на першу половину місяця впливатиме малорухомий великий антициклон арктичного походження.

"Україна опиниться у західній та південно-західній частині великої області високого тиску з окремими ядрами та виступами. Атмосферний тиск перевищуватиме норму на 8 – 12 гПа (6 – 10 мм рт. ст.). Разом зі східними вітрами до нас почне надходити холодне і сухе континентальне повітря. Температурний фон поступово знизиться до -8...-3 °С у нічний час і до -5...0 °С вдень у першій пентаді г5рудня. Поступово до кінця першої декади та на початку другої декади місяця повітря охолоне ще більше – вночі очікуються значення в межах -14…-8 °С, вдень -8…-2 °С. Дещо тепліше буде у південній частині, у Криму та на Закарпатті", - пояснив синоптик.

Однак варто зауважити, що морози завітають у більшість областей, так сказати, на голу землю. Сніг, мокрий сніг і дощ прогнозуються лише на крайніх півдні та заході країни.

14-16 грудня синоптичні процеси над Європою зазнають суттєвих змін. Результатом таких змін стане досить різке падіння атмосферного тиску, перехід до циклонічної циркуляції та суттєве підвищення температури повітря до відлиги. Помітно збільшиться кількість хмарності, і вищою стане ймовірність випадання опадів переважно у змішаній фазі (сніг, дощ, мряка). Ймовірно, що друга половина грудня відзначиться в Україні як аномально тепла з переважанням вологих повітряних потоків із південного заходу (з боку Середземного моря, країн Балканського півострова та Атлантики)", - наголосив Кібальчич.

Зважаючи на це, стає зрозуміло, що перша половина грудня і друга компенсують одна одну, завдяки чому середньомісячна температура за місяць виявиться близькою до норми. Водночас підсумкова кількість опадів становитиме 100-120% від норми.

Поліссі та північних областях температура, можливо, нижча за норму на 1 – 2 °С; на Закарпатті, у південній частині та Криму вища за норму на 1 – 2 °С. Кількість опадів також розподілиться нерівномірно. Перша половина грудня буде сухою, за винятком крайнього півдня та заходу, а ось друга половина місяця за рахунок проходження циклонів і атмосферних фронтів виявиться щедрою на опади", - резюмував синоптик.

Раніше "Апостроф" писав, чи будуть у Києві снігопади на Різдво й Новий рік.