RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

"Олів'є" стане "елітним": скільки коштуватиме головна новорічна страва цьогоріч

"Індекс олів'є" цьогоріч зміниться і загальна ціна цієї традиційної новорічної страви зросте так само, як і всі продукти харчування.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Проблема не лише в тому, що підіймається вартість, а й в тому, що падає дохід українців. Тому й новорічний стіл буде недешевим.

Читайте також: Разом із відключеннями світла в Україні подорожчають продукти: як зміняться ціни

"За нашими підрахунками цьогоріч один кілограм "Олів'є" коштуватиме українцям близько 340 гривень. Рік тому ця ціна складала десь 250 гривень. Тобто здорожчання маємо десь близько 40%. Це відповідає загальному зростанню цін на продукти харчування, яке ми спостерігаємо останнім часом. І якщо глянути офіційні дані Держстату, то там видно, що зростання цін на продукти харчування порівняно з 2021 роком – десь близько 37%. Ця тенденція стосується як вітчизняних продуктів харчування, так й імпорту. Адже все напряму залежить від курсу долара та цін на енергоносії", - каже Пендзин.

Проте, на його переконання, проблема не стільки в тому, що дорожчають продукти, а в тому, що знижуються доходи українців. І після нового року зниження цін на продукти теж не варто очікувати.

"Реальні доходи населення впали на чверть. І людям тепер важче забезпечувати себе продуктами харчування. Але в країні війна, й інакше бути не може. Окрім того в бюджеті на наступний рік влада передбачила, що цін зростуть ще на 28%. Тобто далі ціни будуть зростати й далі", - каже експерт.

Що стосовно кондитерських виробів та алкоголю, то, за словами Пендзина, вони також будуть дорожчати.

"Алкоголь, так само як і решта продуктів, теж буде рости в ціні. Причина тому – здорожчання сировини. Зерно росте в ціні, електроенергія росте в ціні. Тому й хлібопродукти, які за рік здорожчали на 34%, також ще виростуть в ціні", - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше ми писали, які продукти можуть стати дефіцитом при відключеннях світла.