Український аналог "Калібра": що відомо про безпілотник, який вдарив по літакам в Енгельсі

Фото: Фокус

Причиною вибуху на російському аеродромі "Енгельс-2" найймовірніше став радянський безпілотник "Стриж", який після модернізації українськими спеціалістами по характеристикам фактично є аналогом ракети "Калібр".

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з ракетного озброєння Олександр Кочетков.

"За уламками можна ідентифікувати, що це був за безпілотник. І я вважаю, що вже за пару годин путіну доповіли, що це був безпілотник ТУ-141, який називають "Стриж". Що характерно, це розвідувальний безпілотник, який розроблявся російським КБ ім. Туполєва, а вироблявся з 1979 по 1980 роки на Харківському авіаційному заводі. Вони були на озброєнні і в радянської армії, і в української", – каже експерт.

За його словами, українські фахівці змогли глибоко модернізувати радянський безпілотник, який за характеристиками схожий на російські ракети "Калібр".

"Мова йде про те, що українські фахівці, маючи досвід, знання та всю необхідну документацію, глибоко модернізували цей безпілотник. Це стосувалося двигуна, а Україна виробляє, мабуть, найкращі у світі турбореактивні двигуни. Ми переробили систему керування та наведення на ціль, там була інерційна система, а зараз, певно, на GPS, і замість старого шпигунського обладнання, поставили бойову частину з вибухівкою. І ми фактично отримали аналог ракети "Калібр", яка може на швидкості біля 1000 км на годину, на доволі низькій висоті – 50-100 метрів над поверхнею – обнизуючи цю поверхню, рухатися до цілі на дистанцію 700 та більше км і з точністю до декількох метрів вражати цілі", – пояснив Кочетков.

Як повідомляв "Апостроф", Вашингтон не заважатиме Києву розробляти власні засоби ураження, здатні завдавати ударів з України по території Росії.