RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

25 грудня чи 7 січня? Коли в Україні правильно святкувати Різдво

З 2017 року 25 грудня, коли відзначається Різдво за Григоріанським календарем, стало офіційним державним святом в Україні. Але досі точаться дискусії – святкувати Різдво з усім християнським світом за Григоріанським календарем, або ж 7 січня за Юліанським.

Чому так відбувається і чи варто переносити Різдво на 25 грудня, розповідає "Апостроф".

Як відомо, українці живуть за Григоріанським календарем, але українська церква досі не перейшла на нього і користується Юліанським календарем. Саме тому в Україні Різдво відзначається 7 січня. Окрім росії, Різдво за старим стилем відзначають ще в Грузії та Сербії.

А ось 25 грудня Різдво відзначають християни, церкви яких перейшли на Григоріанський календар, та приєднуючись до світової традиції, Україна робить ще один крок подалі від росії та московського патріархату.

Важливо відзначити, що в Біблії немає точної дати народження Ісуса Христа. Юлій Цезар запровадив Юліанський календар у 45 році до нашої ери. Згідно з ним, Різдво святкують 25 грудня. Цю дату часто пов'язують із язичницьким святом "народженням Сонця".

Цього року Синод Православної церкви України, взявши до уваги численні запити віруючих, дозволив богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня.

Як писав "Апостроф", в останній місяць року українці за церковним календарем відзначатимуть кілька великих релігійних свят та подій. Це, зокрема, Введення до Храму Пресвятої Богородиці, Миколи Чудотворця та Різдва Христового .