RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Окупанти стягують сили, а ЗСУ продовжують контрнаступ: карта боїв в Україні на 9 грудня

Російські окупанти стягують сили в район Сватового, а також можуть готувати нові провокації на Каховській ГЕС. Українські сили продовжують контрнаступ на певних ділянках фронту.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Контрнаступ на сході Харківської та заході Луганської областей

Російські сили здійснили обмежений штурм на північний схід від Харкова, ймовірно, намагаючись провести розвідку та зафіксувати українські сили на кордоні в Харківській області. Український Генштаб повідомив, що українські сили відобразили російський штурм поблизу Тернової Харківської області (40 км на північний схід від Харкова).

Росіяни також посилили свої позиції та провели обмежену контратаку поблизу Сватового. Генштаб України повідомив, що українські сили відобразили російський штурм біля Стельмахівки (16 км на північний захід від Сватового).

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що російські війська нещодавно перекинули ПДВ із Херсонської області до Сватового. Ймовірно, росіяни зміцнюють позиції у районі Сватового для проведення атак та захисту від українських контрнаступних операцій.

Російські війська продовжили посилені контратаки в районі Кремінної на тлі контрнаступних дій українських військ.

Бої на Донбасі

8 грудня окупанти продовжили наступальні дії навколо Бахмута. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Бахмута; за 27 км на північний схід від Бахмута біля Білогорівки, Берестового, Яковлєва, Бахмутського; і в межах 22 км на південь від Бахмута поблизу Досвідного, Курдюмівки та Майорська.

8 грудня російські війська продовжили наступальні дії у районі Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські атаки в межах 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Мар'їнки та Новомихайлівки.

Читайте також: Це буде не спринт, але скоро ЗСУ вийдуть на кордони 24 лютого – голова Луганської ОВА

Південний фронт

8 грудня українські війська продовжили обстріл тилових районів на півдні України. Окупанти завдавали авіаційних та ракетних ударів. Українські джерела повідомили, що російські війська завдали ударів по транспортному вузлу в місті Миколаєві та портовому районі міста Очаків Миколаївської області. Російські війська продовжили регулярний вогонь вздовж лінії фронту на захід від Гуляйполя Запорізької області та Нікополя та Марганцю Дніпропетровської області.

8 грудня російська окупаційна влада оголосила про початок робіт з відновлення Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Проте вогонь української артилерії може позбавити російську владу можливості виконувати будь-які роботи на ГЕС чи греблі.

Як писав "Апостроф", речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, як росіяни готуються до ударів по Україні .