RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Помер колишній прес-секретар "Правого сектору" Артем Скоропадський: у мережі хвиля скорботи

10 грудня помер колишній прессекретар "Правого сектору", волонтер, головред журналу "Країна" 41-річний Артем Скоропадський в реанімації від тяжкої шлункової хвороби.

Про це повідомила його дружина Олена Солодовнікова.

Артем Скоропадський - це автор незліченних репортажів з мітингів та акцій протесту, зокрема з Революції Гідності, у 2013 році став прессекретарем "Правого сектору". Він з 2005 року переїхав в Україну з Москви, вивчив українську мову й минулого року таки отримав українське громадянство.

"Минулоріч тобі нарешті дали громадянство України. Ми довго цього домагалися. І ти офіційно став українцем, бо проїшов достоїний шлях патріота своєї країни. Ти був головним редактором друкованого журналу з часу лютневої навали. Ти дуже пишався тим, бо паперові видання були твоїм фетішем. Вся квартира в книжках, і їх не можна було перекладати. Ти радів, що можеш бути корисний на інформаційному фронті, хоча незважаючи на свою хворобу, рвався на реальний фронт. Ти був певний, що про тебе та побратимів с "Правого Сектору" обов'язково докладно напишуть у шкільних підручниках у розділі про Революцію Гідності. Ми подбаємо, щоб написали. Подбаємо, щоб на честь тебе назвали вулицю. Про тебе має зберегтися пам'ять через покоління", - написала дружина Артема.

Спогадами про побратима поділився й політик, громадський діяч і голова партії "Правий сектор" Андрій Тарасенко.

"Цілеспрямованість і вірність ідеалам свободи та гідності були не єдиними унікальними рисами Артема. Безвідмовність та бажання допомогти усім, що потребують, заслуговує на окремий допис. Якось на моє прохання Артем прихистив на тиждень нашого песика Сирника. Віддаючи його, Артем з подертим обличчям сказав: "Андрій Іванович, ти ж знаєш, як я не люблю собак. Проси що хочеш, але більше я цього монстра не візьму". Бажання допомогти друзям, справі, боротьбі, Україні рухало Артемом усе його життя. Під час великої війни він хотів мобілізуватися у ЗСУ. Та кому ж ти потрібен зі своїми болячками? Україна втратила свого рідного сина. Ми всі втратили вірного побратима та друга. Нехай Господь простить йому всі гріхи та прийме у Своє лоно, як ревного християнина та люблячого сина", - написав він.

Не залишився осторонь і голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик, з яким Артем Скоропадський був на численних акціях, святкував День початку Помаранчевої революції і намагався серед ночі звалити памятник Леніну в кримському Орджонікідзе.

"А скільки спільних акцій за спиною. Ти ж фактично був літописцем протестного вуличного руху Києва, працюючи кореспондентом у Комерсант-Україна. Ти, народжений у Москві, випускник МГУ, свідомо вивчив українську, коли це ще не було в тренді. Минулого року ти нарешті здійснив мрію - став громадянином України за паспортом, а не тільки душею. І здавалося, все тільки починалося. Ти одружився, очолив журнал, розочолив журнал. І тут… Ти так і не дочекався здійснити найжаданішу мрію останніх років - відпочити в теплому(а може і осінньому) Симеїзі, дорогою заїхавши в Орджо і рідний тобі Севас. В твоєму особистому раю, ти туди точно повернешся. Лети друже і посміхайся. Нам не вистачатиме тебе", - додав Селик.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що помер син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання Юрій Шухевич.