RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Ворожіння на День святого Андрія: на майбутнє, нареченого, весілля та заповітне бажання

В Україні з давніх-давен склалась традиція серед молоді увечері 12 грудня проводити вечорниці. Всі сходилась до однієї хати, де проводили різні ігри, співали пісень, жартували та ворожили.

"Апостроф" публікує способи ворожіння, які збереглися до наших днів.

Читайте також: День з особливою енергетикою: як залучити удачу в дзеркальну дату 12.12.2022

Містичні ворожіння на ім'я судженого

Потрібно увечері 12 грудня покласти собі під подушку мішечок з чоловічими іменами. На окремих папірцях має бути 11 імен, один лишіть порожнім. Вранці 13 грудня треба витягнути один з них. Яке ім'я випаде – таке й матиме обранець. Порожній папірець – його ім'я так і залишиться в таємниці.

Увечері 12 грудня потрібно написати по одному чоловічому імені на кількох цибулинах. Після чого треба поставити їх у ємність з водою. Яка цибулинка проросте першою – таке й ім'я стане долею.

У миску налийте води, а на краях посудини закріпіть шматки паперу з іменами хлопців. На середину води пустіть запалену свічечку у човнику з горіхової шкарлупи і чекайте, доки він не припливе до одного з країв з чоловічим іменем. Той і стане вашим обраним.

Ще один спосіб наворожити ім'я судженого дуже простий. У ніч з 12 на 13 грудня вийдіть на вулицю і запитайте ім'я у першого зустрічного, обов'язково незнайомого, перехожого. Яке буде у нього ім'я – таке й у вашого нареченого.

Найпростіший спосіб ворожіння – взяти гребінець та покласти його перед сном під подушку. При цьому приговорюючи "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене". І образ судженого прийде уві сні.

Коли покличуть заміж

Потрібно спіймати у горщик павука і прикрити так, щоб не втік. Якщо він почне снувати павутину – заручини будуть скоро.

Дівчата можуть ворожити на чоботях. Кожній треба взяти по своєму чоботу, і переставляти через хату – від стіни до порогу. Чий чобіт першим закінчить естафету – та й відсвяткує весілля першою.

Ще можна "міряючи" підлогу чоботом від стіни до порога, приказуйте на один переставлений чобіт "молодець", "удівець", "буду дівувати". Який варіант застане ваш чобіт на порозі – те й чекайте найближчого року.

Можна кинути чобіт через голову: якщо впаде носом – треба дивитись, куди вказує - тих країв буде наречений. А якщо чобіт падав підошвою – чекайте сватів скоро.

Перед Андрієвою ніччю треба відламати гілочку вишні, щоб ніхто не бачив. Удома поставте у воду, промовивши: "Святий Андрію, маю на Тебе надію. Дай, щоб вишня зацвіла, а мою долю на поріг привела". Якщо до Різдва розцвіте – дівчина вийде заміж цього року, а як ні – доведеться чекати наступного року.

У компанії дівчат можна поворожити і на нитці. Кожна бере по шматку нитки однакової довжини і підпалює її. Чия догорить найшвидше – та дівчина вийде перша заміж. Якщо ж нитка загасне одразу або згорить наполовину – за віруваннями це не дуже добре. Але будьте дуже обережні як з вогнем, так і з пальцями.

Поворожити можна на квасолі. треба взяти лівою рукою жменю квасолі, по одній відкладаєте, примовляючи: "у дівках сиджу" – "заміж піду", і так доти, доки не закінчиться квасоля.

Ворожіння на попелі. Для цього потрібно спалити на тарілці зім'ятий аркуш паперу, а потім запалити свічку. Та за тінню, яка утворилась попелом, можна визначити свою долю. Якщо побачите обриси будівлі – до вінчання.

Ворожіння на перснях

Потрібно усамітнитися 12 грудня та подумати про те, яких змін в особистому житті хочете найбільше. Після цього візьміть достатньо глибоку мисочку та насипте в неї пшениці, покладіть чотири різні персні: простий, золотий, срібний та перстень з дорогоцінним каменем. Перемішайте так, щоб вони повністю "потонули" у пшениці. Далі, заплющивши очі, ще раз нагадайте собі про найбільш бажане та витягніть один перстень. Простий – шукатимете свою долю, золотий – вийдете заміж, срібний – зустрінете свою пару, з коштовним каменем – вас будуть любити.

Гадання на бажання

Увечері 12 грудня треба взяти нову коробку сірників. Тримаючи її в руках, зосередьтеся на своєму бажанні або питанні. Потім витягуйте сірники по черзі. На кожен сірник треба примовити "збудеться", "не збудеться" або "так", "ні". Останній сірник – ваша відповідь.

Як виглядатиме чоловік

Потрібно налити у миску води, після чого у ложку треба покришити воскову свічку на шматочки. Потім треба розтопити їх над свічкою або іншим джерелом тепла. Розтоплений віск варто швидко вилити у миску. Він швидко застигне, а вже з незвичних форм треба розгледіти обриси майбутнього чоловіка.

У ніч на Андрія долю намагалися побачити у дзеркалі. Для цього треба сісти перед дзеркалом, поставити з обох боків дзеркала по запаленій свічці, тричі примовляючи такі слова:

Я тебе, дзеркало, питаю,
З ким я свою долю злучити маю?
З'єднати з Іванком прошу,
Бо його в серденьку ношу.

Відтак одразу різко поверніться і гляньте у дзеркало. Але не налякайтесь того, що побачите.

Раніше ми писали, як правильно ворожити у ніч на святого Андрія.