RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

ЗСУ наростили темпи наступу на Донбасі: актуальна карта бойових дій

Українські військові продовжують контрнаступальні дії в районі Сватового та Кремінної, російські окупанти намагаються перешкодити просуванню ЗСУ. На Донеччині не припиняються запеклі бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Про це свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW).

Захід Луганської області та схід Харківської області

Російські джерела стверджували, що 14 грудня українські сили продовжували контрнаступні операції у напрямку Сватового. Російський блогер стверджував, що резерви ЗСУ з Харкова та Чугуєва дозволяють українським силам продовжувати нарощувати темп контрнаступних операцій у напрямку Сватового. Також за повідомленнями російської сторони, українці продовжували контрнаступні операції у напрямку Кремінної.

Російські війська 14 грудня продовжували наносити контрудари в районах Сватове та Кремінна. Як поінформували в Генштабі ЗСУ, українські війська відбили атаки загарбників на північний захід від Сватового в районі Гряниківки Харківської області (51 км на північний захід від Сватового) та Новоселовського.

Донбас

14 грудня окупанти продовжували наступ у районі Бахмута. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбили атаки російських окупантів у районі Бахмута, за 14 км на південь від Бахмута в районі Курдюмівки та за 23 км на північний схід від Бахмута в районі Білогорівки, Соледара та Бахмутського. Російські "військори" стверджували, що війська РФ вели штурми на північний схід від Бахмута в районі Яковлівки та Підгородного.

Також російські "військори" стверджували, що на східних околицях Бахмута ведуть бої підрозділу групи "Вагнера" та українські війська. Засновник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бої в Опитному тривають, а ЗСУ чинять у цьому районі запеклий опір.

Російські сили продовжували вести наступальні операції у районі Авдіївка – Донецьк. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили атаки військ РФ за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Мар'їнки, Перемоги та Новомихайлівки.

Читайте також: Росія перекинула до Білорусі нові ешелони з "Уралами", БМП та бензовозами: карта

Південь

Російські війська продовжували оборонні дії на південь від Дніпра і завдавали артилерійських ударів по західному березі Херсонської області. На супутникових знімках, поширених російськими та українськими каналами, видно зміцнення військ РФ, які складаються з трьох рядів "зубів дракона" на Херсонщині.

Українські сили продовжували завдавати ударів по тилах російських окупантів у Херсонській та Запорізькій областях. Місцеві жителі та українські джерела повідомили, що в ніч з 13 на 14 грудня ЗСУ завдали ударів по базах відпочинку російських солдатів у Скадовську та Лазурному (обидва на південь від Дніпра). У Генштабі ЗСУ повідомили, що у період з 12 по 14 грудня українські бійці завдали ударів по районах зосередження військ РФ на всій території Запорізької області.

Окупанти продовжують зміцнювати адміністративний та інформаційний контроль над захопленою Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС) та містом Енергодар. Російська влада змушує українських співробітників ЗАЕС підписувати трудові договори з "Росатомом" і погрожує звільнити їх та замінити їх російськими операторами, якщо вони не зроблять цього до 1 січня.

Війська РФ 14 грудня продовжували обстріл західної частини Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Голова Миколаївської ОВ Віталій Кім повідомив, що окупанти завдали удару по портовій інфраструктурі в Очакові Миколаївської області. Українська ППО збила безпілотників Shahed-136, запущених російськими військами на Одещині.

Як повідомляв "Апостроф", наступним містом, яке ЗСУ можуть звільнити від російських окупантів, може стати Мелітополь Запорізької області.