RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Пушкін, goodbye: у Дніпрі демонтували пам'ятник російському поетові, фото

16 грудня у Дніпрі демонтували пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну в рамках дерусифікації й деколонізації міста.

Про це повідомили на офіційному вебсайті Дніпровської міської ради.

Дніпро позбавляється символів російського імперіалізму, які пов'язані з культурою та історією країни-терористки РФ. Цього разу під демонтаж потрапили пам'ятники Володі Дубініну та Олександру Пушкіну.

Читайте також: У Києві запустили флешмоб за знесення пам'ятника Пушкіну: що ще пропонують демонтувати

Демонтовані пам'ятники зберігатимуться в комунальному підприємстві міста.

"Відповідно до рішення виконкому № 1055 Дніпровської міської ради почали демонтаж пам’ятників, пов’язаних із радянським минулим. Сьогодні демонтували пам’ятники Володі Дубініну, Олександру Пушкіну, на черзі — Максиму Горькому, Валерію Чкалову, Олександру Матросову, Юхиму Пушкіну. Загалом близько десяти пам’ятників буде демонтовано. Усі вони зберігатимуться на одному із комунальних підприємств. Їхню долю у подальшому вирішуватимемо колегіально із залученням до цього процесу спеціалістів", - сказав заступник міського голови Михайло Лисенко.

Цікавий факт: саме до цього пам'ятника Пушкіну в Дніпрі у 2001 році російський диктатор Путін разом з другим президентом України Леонідом Кучмою покладали квіти під час путінського візиту в нашу країну.

Путін і Кучма покладають квіти до пам'ятника Пушкіну в ДніпріФото: kremlin.ru

Варто зауважити, що демонтаж пам'ятників таких осіб, як Олександр Пушкін, потрібен для України, щоб позбутися впливу російського імперіалізму, прихильником якого був цей поет.

Пам'ятники Пушкіну - це частина колоніальної спадщини, яка нав'язує українцям чужу мову й культуру, не залишаючи місця для власних. До того ж Пушкін захоплювався Петром І, що знищив столицю Гетьманщини Батурин у найжорстокій спосіб, привласнив історію Київської Русі й разом з цим перейменував Московію на Росію. У зв'язку з цим поет зневажливо ставився до гетьмана Івана Мазепи й дорікав Україні за її прагнення бути незалежною.

Читайте також матеріал "Апострофа": Забути про "велику і могутню": як Москва встановила табу на російську мову у світі