RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Масові відключення світла в Україні: що відомо на 18 грудня

Станом на неділю, 18 грудня, по всій Україні продовжуються відновлювальні роботи в енергосистемі після чергових масштабних ракетних обстрілів 16 грудня. Обсяги споживання електроенергії збільшились у порівнянні з 17 грудня, на що вплинуло два чинники. На Київщині близько половини області залишаються без світла. В Одесі застосують нові графіки, які складатимуться з трьох категорій.

Про це повідомляє Національна енергетична компанія "Укренерго" у Telegram.

Читайте також: У Києві не працюють графіки відключень світла: озвучено причину

"Обсяги споживання електроенергії збільшились у порівнянні з суботою, що вплинуло на показники дефіциту в системі. Причина – як пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури під час 9 ракетного удару, так і сезонне зниження температури", - йдеться у повідомленні.

Наразі всім обленерго доведені ліміти споживання. Якщо їх перевищити, то будуть аварійні відключення.

Аварійно-відновлювальні роботи проводять по всій території України у високовольтних та розподільчих мережах, а також на електростанціях. Роботи ускладняються посиленими морозами та сильним вітром. Водночас АЕС, крім Запорізької, де зупинені блоки, вийшли на планову потужність.

Як повідомив президент України Володимир Зеленський, за 17 грудня вдалося повернути електроенергію майже шести мільйонам українців. За словами глави української держави, найскладніша ситуація спостерігається на Київщині, Вінниччині і Львівщині.

Київщина

Як повідомив мер Києва Віталій Кличко у Telegram, у столиці повертається робота всіх сервісів, у тому числі, системи теплопостачання.

"Всі джерела теплопостачання працюють в штатному режимі. Протягом дня комунальники працюватимуть по окремих будинках, де можуть виникати локальні проблеми з теплом", - написав він.

Водночас близько половини Київської області залишаються без світла, діють екстрені вимкнення електроенергії. Наразі ведуться ремонтні роботи, аби найближчими днями давали світло за графіками.

"Внаслідок минулої масованої атаки РФ у Київській області найбільше постраждало місто Біла Церква. Там вже відновлена електрика, вночі дали теплопостачання. У Бориспільському та Бучанському районах аварійні вимкнення через негоду. На місцях вже працюють енергетики для якнайшвидшого відновлення електрики", - розповів голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Водночас енергетики ДТЕК та "Укренерго" відновили роботу енергооб'єктів в області та повернули світло у будинки 125 тисяч жителів Борисполя, Броварів та прилеглих до них населених пунктів.

"Робимо все можливе, щоб якнайшвидше стабілізувати ситуацію в регіоні та повернутись до стабілізаційних відключень за графіками", - йдеться у повідомленні ДТЕК.

Наразі на Київщині працюють більше 400 "Пунктів Незламності", де можна підзарядити гаджети, погрітися та випити чогось гарячого.

Одеса

Як поінформував ДТЕК, з наступного тижня в Одесі починають діяти нові графіки стабілізаційних відключень електроенергії, враховуючи складну ситуацію в енергосистемі через ракетні обстріли. Вони поділятимуться на три категорії:

  • Білий колір на графіку - гарантовано є електроенергія;
  • Сірий колір на графіку - гарантовано не буде світла;
  • Світло-сірий колір на графіку - можливі відключення світла, якщо дисбаланс в енергосистемі збільшуватиметься.

Щоб дізнатися детальну інформацію по окремому регіону варто стежити за повідомленнями обленерго, перелік яких можна знайти на сторінці "Укренерго" у Facebook.

Раніше ми писали, як правильно вмикати прилади, щоб вони не псувались.