RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Світло з підручних засобів: олійний каганець на всі випадки життя

Росія продовжує завдавати масових ударів по критичній інфраструктурі України, намагаючись позбавити нас світла та тепла. В умовах тривалої відсутності електроенергії українці шукають альтернативних способів освітити свої будинки.

"Апостроф" розповідає, як зробити олійний каганець своїми руками.

Принцип дії такого "освітлювального приладу", який застосовувався з давніх-давен, схожий на гасову лампу. У ємність заливається олія, туди опускається гніт, його верхній кінець підпалюється, олія, піднімаючись гнітом, горить і дає світло.

Порядок дій:

  • взяти банку чи маленьку пляшку з залізною кришкою;
  • налити туди олію;
  • зробити валик з вати або тканини - він буде ґнотом;
  • зробити отвір у кришці, вставити в нього гніт і підпалити.

Гнот повинен підніматися над кришкою приблизно на 1 см, інакше він буде сильно коптити. У міру згоряння його потрібно підтягувати.

Читайте також: У квартирі завжди буде світло: чим освітити приміщення на випадок відключення світла - список

Лайфхаки

Для світильника підійде будь-яка рослинна олія, лампадна олія, мінеральна олія і навіть олія для швейних машин. У неї можна додати дрібку солі - вона забере з олії вологу й кіптяви буде менше. Для економії можна розвести олію водою на третину і доливати за необхідності.

Можна також використовувати картоплю - налити олію в широку та глибоку ємність. Зрізати дно і верх з картоплини, зробити в ній наскрізний отвір, через нього просмикнути змочений в олії гніт. Встановити картоплю з ґнотом у масло і підпалити верхню частину ґноту. Щоб світла було більше, каганець краще розташовувати перед дзеркалом.

Раніше "Апостроф" розповідав, як зробити обігрівач своїми руками, якщо немає світла.