RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Пільгова пенсія в 2023 році під питанням: кому можуть не призначити

Для збереження права на пільговий стаж та вихід на пільгову пенсію люди, які працювали у важких і шкідливих умовах, мають виконати деякі вимоги.

Про це розповіли у виданні "На пенсії".

Пенсію на пільгових умовах можна оформити після досягнення певного віку, зокрема, пільгову пенсію за списком №2 отримають люди від 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з яких 12 років 6 місяців мають бути на роботах, що зазначені у списку №2, а в жінок - від 25 років і не менше 10 років на роботах за списком №2.

Читайте також: Як отримати довідки про страховий стаж онлайн: покрокова інструкція

До того ж обов'язкова умова для отримання такої пенсії - проведення на підприємстві, де працювала особа, атестації робочих місць раз на п'ять років. Якщо її не проводили, то право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

Щоб отримати пільгову пенсію після досягнення 55-річного віку потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду чи за допомогою вебпорталу електронних послуг ПФУ. До документів варто додати не тільки трудову книжку, а ще й уточнювальну довідку, що підтверджує важкі й шкідливі умови праці.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як підтвердити пільговий стаж у разі ліквідації підприємства.