RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Занурення у темряву: як виглядав Київ до відключень і після - наочне фото із супутника

Щоранку, з інтервалом близько 50 хвилин, приблизно о 1:30, над Україною пролітають супутники NASA Suomi та NOAA-20, потужні камери яких фіксують рівень освітленості в квадратах шириною близько 500 метрів, куди потрапляє і мерехтіння вуличних ліхтарів, і вивіски магазинів, і кухонні вікна. Знімки високої роздільної здатності з двох супутників показують, наскільки слабким став цей імпульс.

Це констатує британський телеканал Sky News.

Зазначається, що 10 жовтня Росія відкрила новий фронт у війні в Україні, націлений на мільйони будинків по всій країні, щоб залишити людей без тепла та світла у розпал зими.

Читайте також: Не потрібно нікуди бігти: докладна інструкція у разі блекауту

У ході російських атак було пошкоджено всі до єдиної газові та вугільні електростанції, а також майже половина об'єктів високовольтних мереж.

Після цього була гра в "кішки-мишки", оскільки українці поспішають відновити свою мережу швидше, ніж Росія зможе її зруйнувати.

Теоретично Росія може вдвічі скоротити електрогенеруючі потужності України за рахунок успішних атак на трансформатори семи електростанцій. Націлившись на трансформатори, а не на самі електростанції, Росія завдає удару по найслабшій ланці в енергетичній інфраструктурі України.

Трансформатори, які зазвичай знаходяться на відкритому повітрі і заповнені легкозаймистим охолоджуючим маслом, є набагато легшою мішенню, тому що відключити електростанцію через знищення генераторів - непросте завдання.

За кожен пошкоджений агресором трансформатор українці можуть перенаправити електроенергію альтернативним маршрутом, одночасно ремонтуючи пошкоджене обладнання.

Водночас, рівень освітленості в міських районах по всій Україні впав удвічі після першої хвилі атак. Однак невдовзі система відновилася, і чотири додаткові атаки у жовтні не призвели до блекауту.

Проте недавні хвилі поставили енергетичну систему країни на межу колапсу. За словами президента України Володимира Зеленського, внаслідок терактів 23 листопада шість мільйонів домогосподарств залишилися без електрики на кілька днів.

Минулої п'ятниці на Україну обрушилася нова хвиля обстрілів, внаслідок яких того вечора без електрики залишилося 60% киян, а ще більше – без тепла та води.

Тим часом союзники вже направили в Україну зенітно-ракетні комплекси, а уряд США заявив, що поставить систему протиракетної оборони Patriot, одну з найсучасніших ракетних батарей, яка здатна знищувати балістичні ракети.

Нагадаємо, що система протиповітряної оборони Patriot, яку передадуть Україні Сполучені Штати, буде здатна захистити Київ від балістичної загрози.