RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навіщо окупанти готують "вторгнення" з Білорусі: думка західних аналітиків

Щоб відновити напруженість на півночі України для відволікання українських військовослужбовців від оборони на Донбасі, російське військове керівництво може готувати диверсійну атаку на землі чи на інформаційному просторі.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: Нове вторгнення з Білорусі: на що здатні росіяни

Як кажуть аналітики, Росія формує умови для нового найбільш небезпечного курсу дій (MDCOA) – вторгнення на північ України, можливо, спрямованого проти Києва ще з жовтня цього року. Дані дії можуть бути російською інформаційною операцією або відображення планів російського диктатора Володимира Путіна.

Експерти ISW зазначають, що інформація щодо Білорусі наразі двояка. Зокрема, є деякі перевірені свідоцтва про нарощування російської присутності в Білорусі, які, найімовірніше, є частиною підготовки до нового наступу, а не просто військових навчань. Проте все ще не зафіксовано, що РФ активно готує там ударне угруповання.

За даними Інституту вивчення війни, відомі російські військові кореспонденти "мусують можливість поновлення вторгнення на півночі в зимово-весняний період". Водночас, окупанти активно говорять про свої плани щодо наступу на північному заході Луганської області.

Нагадаємо, 19 грудня, російський диктатор Володимир Путін вперше за три роки відвідав Білорусь для переговорів з Лукашенко, а наступного дня було зафіксовано перекидання російської військової техніки, яка раніше була доставлена на полігони разом з мобілізованими РФ, на південь Білорусі - ближче до кордону з Україною.