RU  UA

Не дати ворогові перепочити: військовий прокоментував тактику ЗСУ на Донбасі

Російське військове командування відійшло з Кремінної до Рубіжного, що свідчить про те, що інтенсивність боїв там залишається дуже високою. Окупанти намагаються контратакувати і відтісняти наших військовиків з позицій, адже вони чітко усвідомлюють важливість цієї локації для себе.

Про це розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський у ефірі Апостроф TV.

Ситуація під Кремінною

Росіяни намагаються утримати Кремінну, вони нарощують там війська, і досить складно говорити про те, наскільки там просувається ЗСУ.

"Тобто інтенсивність боїв буде продовжуватися на тому самому рівні, який ми зараз спостерігаємо. Говорити про те, що ми вже взяли Кремінну, чи створюємо передумови, було б на сьогоднішній день трошки зарано", - констатував Грабський.

Ситуація з Бахмутом

Противник намагається відтіснити українські сили з позицій і в самому Бахмуті, і в районі Опитного, і в районі Соледару. Але є певні фактори, які говорять про те, що у найближчій перспективі ми навряд чи побачимо суттєве наростання тиску противника.

"Тут також є специфіка, яка не є прямим наслідком ведення бойових дій – значення Бахмуту для противника більше політичне. Таким чином, можна зробити висновок, що в принципі противник може вирішити, що подальше просування в районі Бахмуту може бути недоцільним або коштувати надзвичайно великих втрат. І можливо вони спробують зосередитися десь на інших напрямках", - зазначив експерт.

За його словами, через це росіяни можуть зменшити тиск на наші позиції внаслідок політичного рішення. Водночас вони вже не підтягують такої кількості військ саме на цей напрямок, але це не значить, що вони зосереджуються на інших напрямках.

Читайте також: Готуються до "доброї волі": генерал пояснив втечу росіян з Кремінної

"Їм конче потрібна оперативна чи тактична пауза, тому що їм потрібно перш за все зупинити просування наших військ, або зменшити тиск наших військ на лінію бойового зіткнення, провести перегрупування, підтягнути туди додаткові ресурси і резерви. З тої точки зору, вони будуть робити все, щоб добитися оперативної паузи", - пояснив Грабський.

Він додав, що задача наших військ – не дати противнику перепочити і підтягнути резерви. Вони можуть прагнути цієї тактичної паузи, але завдання українських воїнів – не допустити цього і продовжувати тиск, нарощуючи удари по всій глибині оборони противника.

"Намагання оперативної або тактичної паузи знов таки є свідченням того, що противник неспроможний зараз вести бойові дії в такій інтенсивності, про яку ми говорили трошки раніше. В сумі це свідчить про те, що противнику необхідно буде зробити паузу, при чому на більш великих ділянках фронту і перегрупуватися", - резюмував Сергій Грабський.

Як повідомляв "Апостроф", 25 грудня українські воїни завдали удару по зосередженню живої сили окупаційних військ біля Новобілозерки Василівського району Запорізької області. Втрати противника склали до 100 військовослужбовців мертвими та пораненими, серед яких 15 співробітників ФСБ.