RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Прощай, Катерино: в Одесі почали зносити скандальний пам'ятник, фото та відео

28 грудня в Одесі настав історичний день для пам'ятника російській імператриці Катерині Другій, розташованому у самому центрі міста. Стартував його демонтаж у рамках дерусифікації.

Про це повідомила прес-служба міської ради Одеси.

Читайте також: У Києві запустили флешмоб за знесення пам'ятника Пушкіну: що ще пропонують демонтувати

Там зазначили, що в рамках виконання рішення сесії міськради розпочався процес демонтажу і перенесення пам’ятника "Засновникам Одеси".


Повідомляється, що роботи почалися з самого ранку. Спочатку розібрали дерев'яний саркофаг, що приховував Катерину, потім почали демонтовувати монумент.

Відповідно до рішення, елементи пам’ятника помістять в Одеський художній музей. Фото знесення опублікував у Telegram заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Фото: t.me/tymoshenko_kyrylo

Пам'ятник "Засновникам Одеси" відкрили на Катерининській площі в Одесі у 1900 році. Його присвятили Катерині II та її сподвижникам — Хосе де Рібасу, Францу де Воллану, Григорію Потьомкіну та Платону Зубову.

Над його появою працював український архітектор Юрій Дмитренко, скульптор Михайло Попов, інженер А. А. Сікорський за участі скульптора Бориса Едуардса.

Відео знесення опубліковане в Telegram-каналі "Думская".

Примітно, що пам'ятник демонтували у 1920 році, а поновили 2007-го.

Нагадаємо, раніше пам’ятку культури закрили дерев’яною огорожею, а пізніше на скульптуру російської імператриці одягли чорний пакет.