RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Знесення пам'ятника Катерині II: влада зробила заяву про підсумки голосування одеситів

В Одесі завершилося голосування за демонтаж пам'ятника "Засновникам Одеси (Катерині II)" - більшість містян підтримали цю ініціативу.

Про це повідомили в Одеській міськраді.

Голосування відбувалося на платформі "Соціально активний громадянин", і після підбиття підсумків стало відомо, що більшість одеситів підтримали ідею демонтажу пам'ятника з Катерининської площі.

Читайте також: У Києві запустили флешмоб за знесення пам'ятника Пушкіну: що ще пропонують демонтувати

Тепер питання демонтажу винесуть на найближчу сесію міської ради, де за рішення вже голосуватимуть депутати.

"Переконаний, що результати вільного голосування на платформі "Соціально активний громадянин" будуть враховані депутатами міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення. Особисто я голосуватиму "За" демонтаж пам'ятника та перенесення його до парку Імперського та Радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців тому. Найближчим часом у цьому питанні буде поставлено остаточну крапку - у рамках загальноприйнятих демократичних норм і чинного українського законодавства", - написав мер Одеси Геннадій Труханов у фейсбуці.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський звертався до міської ради Одеси, щоб та розглянула пропозицію демонтажу пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ. За знесення також висловився і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, тоді як міський голова Одеси Труханов ще в серпні виступав проти такої ідеї.

Нагадаємо, що Катерина ІІ - це російська імператриця, яка в роки правління остаточно знищила Гетьманщину, запровадила кріпацтво і розформувала слобідське козацтво. Крім того, вона проводила політику русифікації на захоплених землях, зокрема, видавала укази про заборону викладання українською мовою у Києво-Могилянській академії, ліквідацію українських навчально-культурних закладів та усунення від влади українськомовних чиновників тощо.

Також характерною рисою її політики стало виселення кримських татар із Криму, а українців з України, на місце яких заселялися росіяни (тодішні московити).

Раніше "Апостроф" повідомляв, як Україна захищає свою культурну спадщину від посягань Росії.