RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Виплата лікарняних під час війни: відповіді на п'ять популярних питань

В Україні навіть під час війни Фонд соціального страхування України продовжує працювати та виплачувати громадянам кошти. Однак, з'явилися певні нюанси.

Фахівці зібрали п'ять поширених запитань щодо лікарняних, інформують Рrokadry.

Читайте також: Мінімальна зарплата: як вона у 2023 році впливатиме на розмір декретних, лікарняних та штрафів

Як визначають дату виплати лікарняних та декретних

Датою початку фінансування вважається та, коли Фонд отримав заяву-розрахунок від роботодавця. До цього ніхто не може знати, що хтось із працівників потребує допомоги. Якщо заяву передали онлайн, то про її прийняття надійде квитанція - саме на ту дату потрібно орієнтуватись. У бухгалтерії можуть уточнити.

Чи виплачує Фонд лікарняні під час війни

Фонд соціального страхування продовжує фінансування навіть під час війни. Бюджет складається із ЄСВ у 9,57% від 100% єдиного внеску. У міру сплати роботодавцями ЄСВ гроші надходять на рахунок Фонду, їх одразу направляють на виплати.

Як дізнатися, коли оплатять лікарняний

Такі відомості можна знайти у телеграм-каналі Фонду за тегом #фінансування_оперативно. Після здійснення фінансування треба кілька банківських днів, щоб кошти надійшли на рахунок роботодавця. Інформацію можна знайти за тегом #фінансування_страхувальників щодо регіонів.

Як отримати лікарняні, якщо роботодавець перебуває на окупованій території чи не може подати заяву-розрахунок

У такому разі працівники можуть особисто звернутися до будь-якого відділення Фонду, де йому нарахують допомогу.

Як отримати лікарняний, якщо людина виїхала за кордон

Потрібно звернутися за допомогою до місцевого лікаря та одержати медичний документ, який підтвердить непрацездатність. Його треба передати лікарю в Україну за допомогою е-пошти чи месенджера. На основі цього документа лікар зможе сформувати медичний висновок, а електронний лікарняний створиться автоматично. Після чого роботодавець призначить, а Фонд виплатить допомогу.

Нагадаємо, уряд виділив 3,5 млрд гривень коштів на погашення заборгованості з виплат за лікарняними, а також у зв’язку з вагітністю і пологами.