RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Мінімальна зарплата: як вона у 2023 році впливатиме на розмір декретних, лікарняних та штрафів

Уряд через війну в Україні у наступному році планує залишити мінімальну заробітну плату на рівні кінця 2022 року - 6,7 тисячі гривень. Це означає, що штрафи, лікарняні та декретні виплати теж будуть незмінні.

Про те, як мінімальна зарплата впливає на розрахунок інших виплат, повідомляє Оblikbudget.

Лікарняні

Фахівці пояснюють, що від визначеного розміру мінімальної зарплатні залежить сума лікарняних, які одержать працівники у 2023 році.

Так, якщо страховий стаж працівника упродовж останнього року не більше шести місяців, то максимальна виплата за лікарняним у наступному році не може бути більшою за 220,11 грн.

Формула розрахунку мінімальна зарплата/середня кількість днів у місяці (6,7 тис./30,44).

Оскільки мінімального розміру лікарняних закон не передбачає, то місячна виплата може бути менше мінімалки. Є верхня межа для щоденної виплати за лікарняними: максимальна база ЄСВ/середня кількість днів на місяць (100 500 грн/30,44). Тож у січні наступного року максимальна денна виплата за лікарняним становитиме 3,3 тис. грн.

Декретні

Рівень декретних виплат визначається з урахуванням зарплатні працівниці, її страхового стажу за попередній рік (перед оформленням страхового випадку).

Мінімальну виплату по вагітності та пологах вираховують за формулою: "мінімалка"/середньомісячна кількість днів (6,7 тис./30,44) - близько 220 грн за день.

Максимальну межу застосовують, якщо працівниця за останній рік перед вагітністю мала страховий стаж менше пів року. Так, максимальна виплата дорівнюватиме двом розмірам мінімальної зарплатні на час виходу у декрет (13,4 тис. грн).

Є ще одне максимальне обмеження для виплат з вагітності та пологів, як і під час розрахунку лікарняних.

Формула розрахунку: максимальна база ЄСВ/середня кількість днів на місяць (100,5 тис. грн/30,44). Максимальна виплата становитиме 3,301 тис. грн.

Штрафи

Штрафи бюджетної сфери стосуються порушення трудового законодавства. Вони теж прив'язані до розміру "мінімалки" у 2023 році.

Зокрема, каратиметься фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення на неповний робочий час за виконання повного робочого часу, виплати зарплати без нарахування, сплати ЄСВ та податків. Штраф становитиме 10 мінімальних зарплат - 67 тис. грн, при повторному порушенні - 30 мінімальних зарплат.

Нагадаємо, українцям зменшать податкове навантаження, але змусять платити всіх.