RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Як відзначали День народження Бандери під час війни: фото та відео з міст України

Сьогодні, 1 січня, по усій країні мала б відбутися вже традиційна факельна хода з нагоди 114-го дня народження лідера українських націоналістів Степана Бандери, про якого російська пропаганда поширює чутки та міфи, але повномасштабне вторгнення росіян внесло своє коригування у святкові заходи.

Про це пише "Апостроф".

У переважній більшості міст святкування як такого не відбувалося або ж проходило з не таким розмахом, як завжди. Скажімо, Львів, як інформує Четверта студія, день народження провідника відзначив, й у межах заходу біля пам’ятника Бандері відбулося нагородили лауреатів обласної премії імені Степана Бандери.

Мер Львова Адрій Садовий розповів, що саме так він звик родиною святкувати 1 січня разом із пластунами з куріня Бандери.

"Біографія Степана Бандери - це історія незламності. Тюрми, концтабори, переслідування - це все було в його житті. Проте він ніс свої переконання з гордо піднятою головою. На прикладі Бандери виросло нове покоління, яке пішло у бій з новою московською ордою. Покоління – переможців. Слава Україні!", - написав міський голова.

Читайте також: Сердючка запалила виконанням патріотичної української пісні: відео

Також день народження Степана Бандери, як і щороку, відзначили біля пам’ятника Провідникові у Стрию на Львівщині. "Розпочинаємо наш переможний рік, як ніколи, впевнено і без страху. Ми нащадки Героїв!", пише Стрийська міська рада.

На Європейській площі в Івано-Франківську, біля пам'ятника провіднику ОУН-УПА Степанові Бандері відбулося віче, на яке прийшли містяни, представники духовенства, влади, політичних та громадських організацій, творчі колективи, повідомило Суспільне.

У той же час на малій Батьківщині Степана Бандери, у його рідному селі Старому Угринові зібралися сотні людей та помолилися за упокій його душі, повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

"Степан Бандера був і залишається символом боротьби нашого народу за волю та незалежність. Його пророчі слова "Самостійну державу може здобути собі український народ тільки власною боротьбою і трудом" є сьогодні надзвичайно актуальними. Адже вже понад 10 місяців ми героїчно виборюємо нашу свободу, право вільно жити та працювати на своїй землі", - написала вона.

У Тернополі біля пам’ятника Степану Бандері зібрались десятки жителів обласного центру, щоб віддати належне ідеологу української державності, пише ресурс "Свобода".

На урочистостях було присутнє духовенство, представники місцевої влади та військові.

У Рівному сьогодні півтора десятка представників різних організацій відвідали кілька локацій, присвячених Бандері, повідомляє Суспільне.

Це, зокрема, меморіальна дошка та наріжний камінь на місці майбутнього пам'ятника.

Святкові заходи відбулися й у Дубно на Рівненщині.

Також з днем народження Степана Бандеру листівкою привітав харківський футбольний клуб "Металіст 1925".

"Вітаємо з Днем народження лідера української нації", - йдеться у повідомленні спортсменів з Харкова.

Мер Дніпра Борис Філатов пригадав, що раніше про Бандеру він багато сперечався з засновником "Правого сектору" Дмитром Ярошем, які сьогодні взагалі втратили сенс, бо їх вирішило саме життя.

"Я думаю, що сьогодні ми всі переосмислюємо спадщину та саму постать Степана Андрійовича Бандери. Багато в чому він мав рацію. Майже у всьому. Великих людей видно здалеку", - привітав з днем народження лідера націоналістів мер міста Дніпро.

П'ятий президент України Петро Порошенко показав, як разом із херсонцями заспівав "Батько наш Бандера".

"Усе, що треба знати росіянам про українську єдність", - переконаний політик.

Нагадаємо, що український суд покарав 19-річного фаната "руського мира", наказавши тому вивчити гімн та пісню про Бандеру.