RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Річниця народження Степана Бандери: вісім міфів про Героя України

Сьогодні, 1 січня, виповнюється 114 років найвідомішому борцю за незалежність України та ідеологу українського націоналізму Степану Бандері. Протягом стольких років він продовжує викликати ненависть і жах у росіян. Особа цієї великої людини огорнута безліччю міфів.

Влада СРСР так сильно міфологізувала фігуру Бандери, що часом важко відрізнити істину від вигадок. Galinfo спробувало розібратися та розділити правду та міфи.

Читайте також: Живий Бандера та українці-"людожери": як пропаганда Кремля отупляє росіян

Бандера був німецьким агентом

Це твердження часто можна зустріти у російських підручниках. Там пишуть про те, що під час Другої світової війни провідник ОУН та її члени входили до Гестапо, СС, ЦД чи Абвера. УПА нібито створили з ініціативи німецьких спецслужб, щоби воювати за Гітлера. Насправді ж факт співпраці німецьких розвідників та українських націоналістів достовірний, але його спотворили.

Так, українські націоналісти вважали Німеччину сильною державою, яка здатна кинути виклик Польщі та СРСР, тому вирішили будувати з німцями ситуаційний союз. Їхнім головним інтересом було здобуття незалежності Україною.

Бандера був авторитарним лідером

Бандеру нерідко звинувачують у авторитаризмі. Так, він і справді відрізнявся непоступливістю, але одноосібної влади не хотів. Бандера - революціонер, який прагнув змін, а чи не жадав влади.

За деякою інформацією, Бандера цілком заперечував демократичні цінності, але саме він та його прихильники повстали проти бажання встановити автократії Андрієм Мельником в ОУН.

Бандера мав такий підхід: рішення ухвалює більшість, але значення має кожен голос, а перемога для Організації – це перемога її ідей. Бандера був людяним.

Бандера ініціював розкол Організації українських націоналістів.

ОУН розкололося у 1940 та 1954 роках, але звинувачувати у цьому Бандеру абсолютно безглуздо.

У 1940 році, коли відбувся перший розкол, саме він намагався всіляко згладити гострі кути конфлікту.

Розкол 1954 року точно спровокували "ззовні", що підтверджують документи КДБ. Були й внутрішні чинники, але саме сфальшована документація та тривала серйозна політична гра проти української еміграції стала причиною розколу.

Бандера був терористом

Міф про Бандеру-терориста, на думку дослідників, є найстарішим. Вперше такі звинувачення пролунали під час суду у Варшаві, але лідер "бандерівців" відкинув такі звинувачення. Він пояснив, що ОУН дуже цінує життя своїх членів.

Бандера є виключно символом України, а не реальним борцем за державність

Теза про те, що Бандера не брав безпосередньої участі у визвольних змаганнях, сьогодні став дуже популярним велику популярність. Аргументують цю позицію тим, що спочатку його уклали поляки, потім опинився у концтаборі, потім був емігрантом і не мав прямого впливу на національну боротьбу. Насправді плоди роботи Бандери були дуже реальними:

  • завершив формування структури Організації;
  • вивів Організацію на новий рівень у 1930-х роках;
  • під його керівництвом ОУН здійснила акції, які зробили її популярною та відомою за межами нашої країни;
  • був тим, хто заклав основні ідейні підвалини, які забезпечили переростання підпільного руху до загальнонаціонального;
  • за керівництва Бандери ОУН розгорнуто практично у всіх країнах, де проживали українці, – у Західній Європі, Північній та Південній Америці та навіть в Австралії.

Бандера ненавидів євреїв

Цей міф, звичайно ж, є черговою спробою СРСР очорнити репутацію Організації та особисто Бандери. Лідери ОУН закликали боротися проти представників усіх національностей, які були ворогами України та її народу. Бандера виступав за незалежність України і був автором публіцистичних творів, у яких обґрунтовував свою позицію та заявляв, що Україна має існувати окремо від Росії, він стверджував, що наша держава має розвиватися самостійно, а росіяни завжди намагатимуться це зупинити та завжди намагатимуться підкорити українців .

Нюрнберзький трибунал засудив Бандеру та його прихильників

Радянська влада посилалася на документи Нюрнберзького трибуналу, який нібито засудив діяльність "бандерівців" та Бандери, але вони так і не оприлюднили підтверджень. Дуже зручно говорити про дані документів, що не існують.

Бандера все ще живий

Таке любили говорити радянські та російські пропагандисти. Кадиров взагалі хотів відшукати главу ОУН під час 2022 року. Пропагандисти країни-агресора настільки часто говорять про Степана Бандеру, що росіяни часом самі впевнені, що він - наш сучасник.

Степан Бандера – незаурядная личность для нашего государства. Его вклад в борьбу за независимость Украины колоссальный,, у Києві та інших містах нашої країни традиційно проходять ходи на честь дня народження Бандери.