RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

ЗСУ можуть отримати американські БМП Bradley: фото, відео та особливості техніки

Сполучені Штати в рамках пакету додаткової допомоги можуть надати ЗСУ бойові машини Bradley, які знаходяться на озброєнні американської армії з 1981 року.

Bradley, яка є основною БМП армії США й екіпаж якої складає 3 особи та 7 бійців-десантників, за час існування довелося проходити численні модернізації і її вже почали осучаснювати, виходячи з досвіду війни проти РФ, пише ресурс Defense Еxpress.

Останні версії машин M2A2 ODS та M2A3 та M2A4 стоять на озброєнні Пентагону, отримавши додаткове посилення бронювання, яке забезпечує захист від вогню 30-мм гармат у лобовій проекції. Стартова вага Bradley у цих версіях починається з 27 тонн, тому машина піхоти втратила можливості форсувати водні перешкоди.

Читайте також: ЗСУ отримають від США нову систему управління артилерією: як вона змінить тактику війни

У Bradley M2A2 ODS, які були модернізовані за підсумком операції "Буря у пустелі" 1991 року, отримали перший комплект інтеграції до автоматизованої системи управління та тактичну навігаційну систему.

Фото: NV

У М2А3, яку продемонстрували у 2000 році, відбулося оновлення систем огляду шляхом інтеграції тепловізорів та панорами командира. Також замінили системи управління вогнем, яка отримала автосупроводження цілей, автоматичне вирахування похибок, зокрема, на випередження.

М2А4 стала результатом роботи зі зниження маси Bradley, підвищення рухомості шляхом посилення двигуна та забезпечення ефективного енергоживлення через велику кількість електронних систем.

Перші машини цієї версії потрапили до армії США у квітні 2022 року.

Утім, озброєння Bradley ніколи не змінювалось: 25-мм автоматична гармата М242 та дві пускові ПТРК TOW.

Bradley має ряд визначальних переваг для ЗСУ, оскільки США може передати не одиничні зразки, а нормальну кількість. Наразі на озброєнні американської армії заходиться близько 4 тисяч Bradley та ще близько 2,8 тисячі на зберіганні.

Окрім того, Bradley вже частково знайомий ЗСУ. Реактивна система M270, яка активно застосовується українською армією, базується на шасі Bradley. Також постачається й ПТРК TOW.

Читайте: В Україні "засвітилися" перші ПТРК BGM-71 TOW - одні з основних в армії США: відео

Таким чином, саме Bradley залишається найбільш вірогідним кандидатом на посилення ЗСУ, але це потребуватиме створення відповідної матеріально-технічної бази для забезпечення експлуатації цих машин.

Нагадаємо, що 21 грудня Вашингтон виділив Україні близько 1,85 мільярда доларів додаткової військової допомоги.