RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

ЗСУ отримають від США нову систему управління артилерією: як вона змінить тактику війни

З метою допомоги Україні у боротьбі з російським окупаційним військом фонд FMS міністерства оборони США закуповує та передає країні 18 комплектів IFADTS – це надсучасні розробки систем управління армії США, яке РФ не має та не зможе скопіювати.

Про це написав український журналіст Юрій Бутусов на Facebook-сторінці.

Читайте також: Відбою від добровольців немає: офіцер розповів, чого ЗСУ потребують найбільше

"Система IFADTS/AFADTS фізично - це автоматизована система управління артилерійських підрозділів, яка створює ситуаційну обізнаність щодо своїх та ворожих сил і визначає порядок дій підрозділів та ураження цілей", - написав він, додавши, що простіше кажучи, це спеціальна військова мережа комп'ютерів, які з'єднані через термінал по каналах радіозв'язку, захищеного від перешкод РЕБ. При цьому, нею можна безперервно керувати з одного чи кількох ноутбуків у будь-яких умовах в режимі реального часу.

Бутусов наголосив, що аналогічних систем на озброєнні збройних сил РФ немає, а через значне технологічне та організаційне відставання від НАТО, росіяни не зможуть це скопіювати. Тим самим, в Україні може бути суттєва перевага в управлінні.

За словами журналіста, на війні надзвичайно важливо мати єдиний протокол взаємодії з усіма підрозділами у зоні відповідальності й максимально швидко уражати визначені цілі в конкретній точці у конкретний час, забезпечуючи оптимальний маневр своїх військ, раціональне використання ресурсів та корегування своїх дій за рахунок нових розвідувальних даних і зворотнього зв’язку.

Система дозволяє реалізувати сучасну американську доктрину мережецентричної війни:

  • поєднує у єдиній системі всіх операторів на полі бою та в тилу, які отримують спільне бачення обстановки й розуміння дій інших операторів;
  • формує єдиний протокол комунікації, який дозволяє миттєво додавати нові дані, корегувати обстановку всіма операторами системи, створювати зворотний зв’язок;
  • усуває вертикальну ієрархію та необхідність узгодження рішень на ураження зверху вниз та знизу вгору, тобто дозволяє ухвалювати рішення миттєво;
  • дозволяє автоматизувати весь цикл бою від визначення цілі до її ураження.

"IFADTS дає можливість командиру можливість усвідомлювати та керувати фронтом сенсорів – миттєво отримувати дані від радарів артилерійської розвідки, які фіксують політ російських снарядів, від дронів, які спостерігають за цілями, від супутників, які роблять знімки, від радіоелектронної розвідки, яка фіксує радіоперемовини, від своїх та сусідніх підрозділів на полі бою, від своїх підрозділів у тилу, які займаються ремонтом та підвозом боєкомплекту", - підкреслив Бутусов. Відтепер ці дані не будуть викладатися розрізнено, а миттєво відображатимуться на екрані й у командира артилерії в даному районі, і у розвідників, і у командира ракетно-артилерійського взводу або батареї HIMARS чи MLRS, яка безпосередньо завдає удар.

Ймовірно, що система надійде в Україну протягом трьох місяців, адже у закупівлі зазначено, що разом із системою закуповується програма навчання, розрахована на 7 тижнів.

Раніше ми писали, що Велика Британія виділить на підтримку України 2,3 млрд фунтів стерлінгів (2,7 млрд доларів) у наступному році. Ця допомога включатиме в себе системи озброєння, навчання українських військових і гуманітарку, зокрема генератори.